« Zpět

Povinné ručení? Motorkáři na jaře získají slevu

| 20. dubna 2009 - 11:48 | Zprávy

Motorkářům po zimě začíná sezona. Než ale vyjedou na silnice, musí si sjednat povinné ručení. Ušetřit lze 10 procent při sjednání do 30. června. Ceny pojištění pro silné motorky se mohou u pojišťoven lišit i o tisícovku.

Ušetřit lze 10 procent při sjednání do 30. června * Ceny pojištění pro silné motorky se mohou u pojišťoven lišit i o tisícovku

Motorkářům po zimě začíná sezona. Než ale vyjedou na silnice, musí si sjednat povinné ručení. Z nabídek pojišťoven se vyplatí dobře vybírat, protože rozdíl v cenách mezi nejlevnější a nejdražší pojišťovnou bývá běžně v řádu několika stokorun ročně. U silnějších motorek může činit i více než tisícovku.

Co už máte v ceně pojištění

Povinné ručení kryje především vámi způsobené škody na cizím majetku a zdraví. Každá pojištovna k němu zdarma nabízí také řadu asistenčních služeb ve stejném rozsahu jako u automobilů. Obvykle zahrnují opravu na místě, odtah do opravny a uskladnění stroje po určitý počet dní. Bývá to také příspěvek na nocleh v hotelu v případě opravy delší než určený počet hodin. V zahraničí je to navíc například telefonické tlumočení nebo základní právní pomoc.

Na výslednou cenu povinného ručení má vliv spousta nejrůznějších kombinací s jinými typy pojistných smluv. Slevu mezi 10 až 20 procenty dostanete za kombinaci povinného ručení a havarijního pojištění. Běžná je sleva za každý rok jízdy bez nehody. Pojišťovny to oceňují odečtením pěti procent z pojistného až do maximální výše 50 procent.

Teď na jaře navíc přišly některé pojišťovny s nabídkou jarních slev. Například Česká podnikatelská pojišťovna dává desetiprocentní slevu tomu, kdo uzavře povinné ručení do 30. června.
Nejekonomičtější je uhradit celou částku ročního pojistného najednou. Při placení po kratší obdobích zaplatíte vždy víc. Třeba u pojišťovny Allianz to je pět procent navíc při čtvrtletních splátkách. Pokud nejste opravdu skalní příznivec jízdy na motorce a nejezdíte celoročně, máte možnost zaplatit si povinné ručení ke svému stroji jen na tu dobu, kdy ho opravdu používáte. Tuto variantu nabízí většina pojišťoven. Pojistné se úměrné sníží o počet měsíců, po které nejezdíte.

Uložení značky stojí 100 korun

"Nutnou podmínkou ale je dočasné vyřazení motorky z evidence motorových vozidel. Poznávací značku spolu s osvědčením o registraci vozidla, takzvaným malým techničákem, musíte odevzdat do úschovy na dopravnímu odboru příslušného magistrátu nebo místního úřadu," vysvětluje Eva Svobodová, tisková mluvčí pojišťovny Uniqa.
To však není zadarmo. "Uložení značky a osvědčení stojí 100 korun na rok, případně ještě dalších 50 korun za další započatý půlrok," říká Ivo Kempný, zástupce vedoucího odboru dopravně správních činností na Magistrátu města Ostravy.
Pokud je to váš případ a chystáte se značky právě v tyto dny vyzvednout, nezapomeňte s sebou vzít velký technický průkaz a potvrzení o zaplaceném povinném ručení. Jinak vám značky nevydají.

Na pobočku chodit nemusíte

Pro sjednání pojištění není už dnes nutné nikam chodit. Celá procedura se dá vyřídit po telefonu nebo pomocí formuláře na webových stránkách pojišťovny. Pro zodpovězení nebo vyplnění některých otázek budete potřebovat velký technický průkaz a přibližně 15 minut času. Doklad o uzavřeném pojištění, takzvanou zelenou kartu, dostanete zpravidla do druhého dne poštou. Tento doklad platí ve všech zemích Evropy včetně Turecka a s výjimkou Ruska, Ukrajiny, Běloruska a Moldávie. Pojištění máte sjednáno v okamžiku vyslovení souhlasu s domluvenými podmínkami nebo po kliknutí myší na tlačítko "objednat". Něco jiného je ale nabytí účinnosti pojištění. Smlouva je totiž účinná až po připsání částky pojistného na účet pojišťovny.
"Pokud by klient prokázal, že peníze už byly na cestě před okamžikem dopravní nehody, tak bychom takovou smlouvu pokládali za účinnou," vysvětluje Tomáš Zaoral, tiskový mluvčí pojišťovny Direct.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.