« Zpět

Povinné ručení chrání ostatní motoristy

| 17. října 2008 - 11:29 | Zprávy

První a základní povinností majitele nového nebo ojetého vozu je uzavření povinného ručení, neboli pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Ty totiž mohou dosahovat a také dosahují velmi vysokých částek. Z povinného ručení pojišťovna hradí škody, které způsobí motorista svým vozem někomu jinému.

První a základní povinností majitele nového nebo ojetého vozu je uzavření povinného ručení, neboli pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Ty totiž mohou dosahovat a také dosahují velmi vysokých částek.

Z povinného ručení pojišťovna hradí škody, které způsobí motorista svým vozem někomu jinému. Vztahuje se přitom na škody věcné, tedy na skutečné škody na věci, ale i náklady spojené s jejich odstraňováním a škody na zdraví či na životě a hrazeny z něho jsou i například škody, které mají povahu ušlého zisku.
Povinné ručení si majitel auta sjednává s jeho nákupem.

Ovšem kdy naopak zaniká?

Může to být několika způsoby: – oznámením změny vlastníka pojišťovně; – fyzickým zánikem vozidla; – vyřazením vozidla z registru vozidel; – odcizením vozidla; – nezaplacením dlužného pojistného ani při upomínce; – výpovědí, dohodou nebo uplynutím doby, na kterou byla pojistná smlouva sjednána.

Jak vybírat pojišťovnu

Při výběru povinného ručení vás určitě bude zajímat výše pojistného, které budete pravidelně platit. Základní cena se u jednotlivých pojišťoven příliš nemění. Kromě ní je ale dobré sledovat i různé bonusy a další výhody, které pojišťovny nabízejí. Cena by však neměla být jediným kritériem pro výběr pojišťovny.
Důležité je znát i maximální výši škody, kterou pojišťovna v případě pojistné události pokryje. Tu udávají pojistné limity, které jsou ze zákona stanoveny pro škodu na zdraví i na majetku minimálně na 35 miliónů Kč. Rozhodně se vyplatí připlatit pár stokorun a mít větší jistotu, že když se něco stane, neutrpí tím váš rodinný rozpočet na mnoho let dopředu, neboť všechny škody, které způsobíte nad limit sjednaný v pojistné smlouvě, musíte poškozenému uhradit sami.

Co s nepojištěným vozem

Může se stát, že svůj vůz nepoužíváte a nechcete proto za něj platit povinné ručení. V tom případě ho ale musíte umístit do garáže, na soukromý, veřejnosti nepřístupný pozemek. Není možné, aby vůz například zůstal stát na veřejné ulici. Tam může hrozit například to, že se samovolně rozjede a tím způsobí nemalé škody.
• Jestliže pojištění, které jste měli sjednané na vaše vozidlo, zanikne a vy neuzavřete do 14 dnů smlouvu novou, máte ve stejné době povinnost odevzdat registrační značku, osvědčení o registraci vozidla, a to v rámci žádosti o dočasné (nebo trvalé) vyřazení vozidla z registru vozidel.
• K žádosti je nutné doložit osvědčení o registraci vozidla, tabulku s přidělenou registrační značkou a předložit technický průkaz vozidla k vyznačení záznamu o jeho dočasném, respektive trvalém vyřazení.
• V případě trvalého vyřazení vozidla je ještě nutné předložit doklad o jeho fyzické likvidaci od osoby oprávněné tuto likvidaci provést. Povinné ručení chrání ostatní motoristy, vlastní vůz je dobré chránit havarijním pojištěním.

Pár příkladů, co se z kterého pojištění hradí:

* pád ledu nebo sněhu ze střechy domu na střechu vozu: pojištění odpovědnosti majitele nemovitosti. V případě že majitel nemovitosti takové pojištění sjednané nemá, vyplatí vám pojišťovna škodu z vašeho havarijního pojištění a ta následně částku vymáhá na majiteli nemovitosti.
* srážka se zvěří: havarijní pojištění majitele vozu. Při větší škodě je dobré zavolat policii. Pokud nehodu způsobí domácí zvíře a najde se jeho majitel, je škoda hrazena z jeho pojištění občanské odpovědnosti, které může být i součástí pojištění domácnosti
* poškození vozidlem, které ze zákona nemusí platit povinné ručení: pokud škodu způsobil například stavební stroj, který ze zákona nemusí mít povinné ručení pokud se nepohybuje na veřejně přístupné komunikaci, pak se náhrada škody způsobené mimo veřejně přístupnou komunikaci hradí z odpovědnostního pojištění majitele tohoto stroje. Poškozený si škodu může také řešit ze svého havarijního pojištění s tím, že se opět lze obrátit na stavební firmu, aby mu zaplatila spoluúčast.
* poškození nepojištěným vozem: obraťte se na Českou kancelář pojistitelů, která vám poskytne plnění z garančního fondu. Z něho se hradí všechny majetkové škody, za předpokladu, že znáte viníka, a všechny škody na zdraví bez ohledu na výši škody, a to za předpokladu šetření dopravní nehody policií. ČKP následně po viníkovi takto vyplacené pojistné plnění vymáhá.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.