« Zpět

Potřebujete peníze na provoz? Nemusíte čekat, až vám zaplatí!

| 3. listopadu 2008 - 11:28 | Zprávy

V souvislosti s finanční krizí ve světě se i řada našich podniků může dostat do potíží a více než kdy jindy budou řešit otázku, kde získat rychle peníze za dobrých podmínek. Je řešením factoring?

ŘEDITEL FACTORINGU KOMERČNÍ BANKY MILAN CORJAK PRO FIRMU:

Určitě ano. Factoring je zajímavým modelem financování právě i v době, kdy se hospodářství nevyvíjí příznivě. Faktoring totiž znamená rychlý přísun reálných peněz do firmy vzápětí po dodávce zboží a pokud podnik využívá jeho pojištěnou formu, pak může faktoring být i určitým garantem zaplacení pohledávky. Pojištění pohledávek by se navíc mělo stát standardní součástí finančního řízení firem, zvláště pak v ekonomicky kolísavém prostředí, kdy se výrazně zvyšuje riziko, že odběratel za zboží nezaplatí. Factoring má dlouholetou tradici v západoevropských zemích. V zemích střední Evropy se rozvíjí od počátku 90. let minulého století. a skutečnost, že jeho obliba roste, dokazuje i neustálý růst obratu českých factoringových společností. A můžeme očekávat, že nestabilní prostředí doprovázené poklesem nabídky klasického úvěrování přinese další zvýšení zájmu o financování formou factoringu.

Na jakém principu factoring funguje?

Faktor, tedy společnost, která poskytuje factoringové služby, se stará klientům o pohledávky, sleduje jejich splatnosti a pokud nejsou včas uhrazeny, pak rovněž upomíná dlužníky. Faktor také okamžitě poskytuje až 90 % hodnoty postoupené pohledávky dodavateli, tedy svému klientovi a ten s nimi může okamžitě nakládat. V neposlední řadě mohou být pohledávky pojištěny nebo zajištěny zahraničním faktorem, o toto pojištění se rovněž postará faktor, který včas informuje pojišťovnu o vzniklé pojistné události. Dodavatel, který řádně splnil své závazky, tak má jistotu, že mu pohledávku buď uhradí odběratel, nebo získá pojistné plnění od pojišťovny, resp. zahraničního faktora. Společnost, která factoring využívá, tak má vlastně všechny potřebné služby pod jednou střechou – od financování pohledápřípadě vek přes jejich správu a inkaso až po zmiňované pojištění či zajištění pohledávky proti platební neschopnosti dlužníků. Není tedy divu, že v posledních letech podnikatelé používají k financování oběžných prostředků vedle klasického bankovního úvěru také jeho alternativu – factoring.

Jak je to s pohledávkami po době splatnosti?

Dodavatel podle podmínek uzavřené factoringové smlouvy postupuje faktorovi pohledávky, které nejsou po splatnosti a jsou vystavené za dodávky zboží nebo služeb. Faktor proti postoupeným fakturám poskytuje dodavateli tzv. předfinancování ve výši až 90 % hodnoty pohledávky a inkasuje dlužnou částku v době její splatnosti od odběratele. Jakmile je pohledávka uhrazena, provede faktor její vyúčtování, to znamená, že zašle dodavateli zbývající část hodnoty pohledávky, od níž se odečtou náklady faktora. V případě, že pohledávka v době splatnosti uhrazena není, pak faktor realizuje upomínkové řízení nebo další kroky směřující ke splacení pohledávky do 90 dnů od data její splatnosti. Není-li pohledávka zaplacena ani do 90 dnů po splatnosti, pak je tato dlužná pohledávka buď zpětně převedena na dodavatele, který vrací poskytnuté předfinancování, nebo je nahlášena pojišťovně a ta po uplynutí tzv. karenční lhůty vyplatí pojistné plnění. Pohledávka odkoupená bez postihu na dodavatele může být buď pojištěna nebo zajištěna ze strany zahraničního faktora ve výši 100% hodnoty, v takovém poskytuje plnění zahraniční faktor. Do factoringové spolupráce lze zahrnout všechny odběratele nebo jen některé, pro některé odběratele může být dohodnut factoring s postihem, pro jiné bez postihu na dodavatele. Dodavatel může čerpat peníze oproti všem fakturám nebo může k inkasu a pojištění postoupit pouze některé, které si sám zvolí. Lze dohodnout a nastavit více variant, ale určitě je třeba řešit včas všechny možnosti přímo s faktorem. Celý proces dnes funguje na elektronické bázi. Shrnu-li tedy výhody factoringu do jedné věty, pak platí, že klient získává na jedné straně rychlý zdroj financování a na straně druhé také příležitost získat další obchodní partnery díky možnému prodloužení platebních lhůt.

Komu je factoring určen?

Factoring je služba, která je určena podnikatelským subjektům všech velikostí, které podnikají ve výrobě, obchodě nebo v některých službách (např. stavebnictví, logistika) a mají pravidelnou síť svých stálých odběratelů. Factoring lze využít všude tam, kde se očekává od prodávajícího poskytnutí odložené splatnosti zpravidla do 90 dnů případně i více. Podnikatelský subjekt, který využití factoringu zvažuje, zařadí do factoringové spolupráce odběratele, s nimiž není majetkově propojen a postupované pohledávky nebudou zatíženy právem třetích osob. Rozlišujeme dvě základní formy factoringové spolupráce, jednodušší z nich je factoring regresní neboli s postihem na dodavatele, což v praxi znamená, že konečné riziko úhrady pohledávky nese dodavatel. Druhá forma factoringu je factoring bezregresní resp. bez postihu na dodavatele, tato forma zahrnuje převzetí rizika plynoucího z platební neschopnosti odběratele faktorem. V tomto případě faktor přebírá riziko v plné výši hodnoty pohledávky nebo se spoluúčastí na riziku ve výši 10 až 15 %. V poslední době narůstá i počet zájemců o exportní či importní factoring, kde jedním z partnerů je zahraniční podnikatelský subjekt. Factoring se tak stává mezinárodním produktem. U vybrané skupiny zákazníků jsme schopni financovat i jejich závazky vzniklé v rámci dodavatelskoodběratelských vztahů.

Kolik factoring podnik stojí?

Ceny factoringu se odvíjejí od aktuální ceny peněz na trhu a diferenciace pro klienty pak vychází z ekonomicko-finanční kvality dodavatele a jeho odběratelů. Hrubým přepočtem se standardně jedná o 1,5–2 % z hodnoty pohledávky. Cena se v podstatě skládá ze dvou základních složek: z factoringového poplatku, který je stanoven v procentní výši a je účtován z hodnoty pohledávky za poskytnutí správy, inkasa, vymáhání, případně pojištění pohledávek, a z poplatku na bázi úroku, který je účtován z výše poskytnutého předfinancování od data poskytnutí do data úhrady pohledávky. Jeho výše se skládá z příslušné sazby PRIBOR / LIBOR + marže v % p.a. v závislosti na riziku pohledávky. Faktor si může účtovat některé další poplatky dle sazebníku např. poplatek za posouzení obchodního případu, za změnu factoringové smlouvy, monitorovací poplatky za pojištěného dlužníka.

VÝHODY FACTORINGU

* Flexibilní forma financování bez dalšího zajištění.
* Možnost poskytovat delší odložené splatnosti svým odběratelům.
* Obchodování na otevřený účet.
* Zlepšení peněžních toků firmy.
* Zjednodušená administrativa pohledávek.
* V případě bezregresní formy factoringu jistota budoucích příjmů.
* Financování bez zvyšování celkové zadluženosti dodavatele.
* Možnost vývozu nebo též dovozu zboží bez nutnosti otevírání akreditivů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.