« Zpět

Potřebuje živnostník podnikatelský účet?

| 13. července 2009 - 11:35 | Zprávy

Stačí živnostníkovi pouze osobní účet, nebo je lepší zřídit si podnikatelský? Osobní účet většinou každý živnostník i podnikatel má, proč jej tedy nevyužít? Zákon nestanovuje, že podnikatel musí mít podnikatelský účet. „Pokud budete používat pro podnikání osobní účet, pravděpodobně tím ale porušíte obchodní podmínky banky a mohli byste mít problémy při žádosti o úvěr.

Ten vám na osobní účet nemusí banka chtít vyplatit,“ tvrdí Jaromír Sladkovský z Raiffeisenbank.
Podle něho osobní účet s sebou přináší i další zmatky. Jako podnikající fyzická osoba musíte vést daňovou evidenci příjmů a výdajů, která slouží k výpočtu daní. Způsob, jaký zvolíte, záleží na vás. Pokud budete z jednoho účtu posílat peníze jak za soukromým, tak za obchodním účelem, budou se vám platby obtížněji rozlišovat. „Jestliže vám navíc přijde kontrola z finančního úřadu, bude s největší pravděpodobností chtít vidět výpisy z účtu. Úředník tak uvidí i pohyb vašich soukromých financí. Náklady na vedení osobního účtu navíc nejsou daňově uznatelné,“ konstatuje Sladkovský.
Častým argumentem pro používání osobního účtu při podnikání bývají poplatky. Podnikatelský účet ale nemusí nutně být drahý. V některých bankách již dnes nemusíte platit poplatky za vedení. Zbývá proto jen porovnat poplatky za služby, které skutečně využijete. Provozovateli internetového obchodu se vyplatí sledovat cenu za příchozí platby. Těch mu na účet každý měsíc může přijít opravdu hodně. Pokud máte obchodní partnery v zahraničí, ptejte se po multiměnovém účtu.
„Kvůli platbám v eurech nebo dolarech nebudete muset zakládat speciální účty a platit za každý z nich další poplatek. Navíc máte pro všechny měny jedno číslo účtu, takže při vystavování faktur nemůže dojít k žádnému omylu. Mezi další služby, které podnikatelský účet na rozdíl od osobního umí, je propojení na účetní systém,“ vysvětluje Jaromír Sladkovský z Raiffeisenbank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.