« Zpět

Potíže s úvěry hlásí většina tuzemských firem

| 15. ledna 2009 - 12:35 | Zprávy

Cesta českých firem k úvěrům se stále víc zhoršuje. Podle aktuálního průzkumu Hospodářské komory pro týdeník Ekonom více než dvě třetiny domácích podniků pociťují zhoršení přístupu k bankovním úvěrům.

NA ČESKÝ PRŮMYSL TĚŽCE DOLEHLA RECESE SUŽUJÍCÍ ZÁPADNÍ EVROPU

Ještě v listopadu ve stejném průzkumu komory pro HN problém se získáním půjčky uváděla jen třetina firem.

"Nemůže se stát, aby banky plošně zastavily financování nějakého odvětví, protože se bojí rizika. Mnohé firmy nakonec úvěr získají, ale za vyšší úrok. Přitom ČNB už několikrát sazby snížila," řekl včera Petr Kužel, šéf Hospodářské komory. Podnikatelé kritizují zejména automatické zvyšování úroků všem.
"Dojednávali jsme si teď nový kontokorentní úvěr. Přestože fungujeme šestnáct let a s bankou máme dlouhodobý vztah, úrok nám zvedla ze 7,8 na 9,6 procenta. Přitom máme stejně dobré výsledky, dokonce v listopadu a v prosinci se nám tržby zvedly. Říkám si, co budeme dělat, když nám za pár měsíců klesnou zakázky a budeme se rozhodovat, jestli zaměstnance držet nebo propouštět. Tak drahý provozní úvěr bychom neutáhli," říká Jiří Víšek, majitel benešovské firmy Galmet, která má čtyřicet zaměstnanců a dodává díly pro kompresory a klimatizace. Výhled na levnější úvěry pro firmy je v nedohlednu. Prezident České bankovní asociace Jiří Kunert včera řekl, že banky budou muset dál zvyšovat úroky, protože při očekávaném zhoršování ekonomiky do nich musí promítnout vyšší riziko.
Komplikuje se ale i vyřizování úvěrů. "U větších půjček se banky snaží vytvářet konsorcia, ale zatímco dříve si vedoucí banka nechávala úvěr na počátku ve svých knihách, teď chce, aby svůj díl na sebe ihned vzaly další banky," říká partner skupiny Penta Marek Dospiva.
Menší firmy signalizují rostoucí problémy s exportním financováním. "Na tiskařské stroje bychom měli odběratele ve Španělsku. Kvůli potížím španělských bank s likviditou náš zákazník nemůže získat úvěr a potřeboval by od nás zakázku na dva roky profinancovat. EGAP ani Česká exportní banka na malé zakázky nejsou připraveny. S tím se musí něco dělat," říká Radim Králík z tiskárenské firmy Grapo.
Podobné problémy se už ve světě řeší. Britská vláda včera nabídla záruky na úvěry malým a středním firmám v hodnotě 590 miliard korun. Chce tak zabránit dalším bankrotům, zvyšování nezaměstnanosti a prohlubování krize. Česká vláda už nalila miliardu do Českomoravské záruční a rozvojové banky na zvýšení záruk, ale než je firma získá, musí uspět ve své bance.
Na půjčky banky už vyšší záruky vyžadují. "Ještě nedávno na jištění provozního úvěru stačily pohledávky, teď už chtějí nemovitosti. To dříve chtěly jen na investiční úvěry," říká Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.