« Zpět

Poškození zákazníka

| 1. září 2008 - 10:28 | Zprávy

Ať už vlastníte stavební, přepravní nebo zahradnickou firmu, jste instalatér, soukromý dopravce, restauratér, kadeřník, účetní nebo IT specialista, myslete na to, že odpovědnost za škodu, kterou způsobíte třetí osobě, nesete sami.

To stanovuje zákon, podle něhož  i statisícové škody zaplatíte.

U malých živnostníků může mít zaplacení takové částky až fatální důsledky. Pojištění odpovědnosti si mohou sjednat všichni podnikatelé od malých živnostníků po velké firmy. Hradí škody způsobené provozní činností, vadným výrobkem, vzniklé v souvislosti s poskytovanými službami, vlastnictvím nemovitosti nebo škody na věcech zaměstnanců. Pokud by celá kauza došla až k soudnímu sporu, uhradí za vás pojišťovna náklady řízení o náhradě škody, náklady právního zastoupení poškozeného a případně náklady na mimosoudní vyrovnání.

Kromě obecného pojištění odpovědnosti existují i další typy určené pro vybraná povolání, jako je například pojištění odpovědnosti za škodu silničního dopravce nebo pojištění profesní odpovědnosti. To může využít například auditor, účetní nebo advokát. Odpovědnost za škodu nesete i v případě, že pro vás pracuje další osoba s IČ. Pokud najímáte například řidiče a ten při přepravě zboží poškodí převážený náklad, odpovědnost vůči zákazníkovi je na vás. Na „IČaři“ potom můžete vymáhat škodu v plné výši a on sám by měl mít na svou ochranu sjednané pojištění odpovědnosti. Vy byste měl mít v každém případě sjednané pojištění odpovědnosti za škodu silničního dopravce, ze kterého pojišťovna případnou škodu na přepravovaném nákladu uhradí. Pokud by škodu na nákladu způsobil váš zaměstnanec, máte podle Zákoníku práce nárok vymáhat náhradu toho, co jste vyplatili, po svém zaměstnanci. Tady ale platí omezení do výše 4,5násobku jeho měsíčního příjmu.

Do podobné situace se můžete dostat například, když někdo hostům ve vaší restauraci ukradne z věšáku kabáty nebo si chodec zlomí nohu na neposypaném chodníku před vaší firmou. Cena za pojištění odpovědnosti se pro podnikatele stanovuje individuálně. Například malá dopravní firma, která provozuje dvě nákladní vozidla a má sjednaný limit plnění ve výši dvou miliónů korun, platí ročně 22 tisíc korun. Pojištění se jí ale vyplatilo hned po třech letech, kdy byl kvůli autonehodě poškozen měřicí přístroj v hodnotě 300 000 korun. Škodu za dopravce uhradila pojišťovna.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.