« Zpět

Pololetí 2008 v Provident Financial: stabilní růst

| 25. července 2008 - 11:25 | Zprávy

Společnost Provident Financial s.r.o., člen mezinárodní skupiny International Personal Finance plc. (IPF) z Velké Británie, ukončila pololetí roku 2008 s výsledky, které zdaleka předčily očekávání. Ve srovnání s prvními šesti měsíci v roce 2007 zaznamenala třetinový růst výnosů, zvýšil se i počet zákazníků a suma poskytnutých úvěrů. Výbornými pololetními výsledky své akcionáře potěšila i samotná skupina IPF. Ta oproti prvnímu pololetí roku 2007 zvýšila svůj zisk před zdaněním téměř o 40 procent na 22,1 milionu liber.

Společnost Provident Financial v České republice a na Slovensku zaznamenala k 30. červnu 2008 výnosy ve výši 62,1 milionu liber (2,0 miliardy Kč), což oproti stejnému období minulého roku představuje nárůst o 32,4 procenta. Počet klientů společnosti se zvýšil o 2,6 procenta na 402 tisíc. Těm společnost poskytla úvěry v celkové výši 92,6 milionu liber (3,0 miliardy Kč), což je zhruba o třetinu více než v prvním pololetí roku 2007 (68,7 milionu liber; 2,2 miliardy korun). Od roku 2006 jsou Česká a Slovenská republika pod společným managementem. To zlepšuje operativnost a výkonnost společnosti.

"Trvalý růst počtu zákazníků i objemu poskytnutých půjček ukazuje, že o produkty Provident Financial je zájem mezi novými i stávajícími klienty. Za nárůstem celkové výše poskytnutých úvěrů stojí hlavně zvyšující se životní úroveň a rostoucí příjmy v Česku i na Slovensku," sdělil k výsledkům finanční ředitel Provident Financial Martin Jeřábek.

Aktivity na vyspělých středoevropských trzích (Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko) přinesly v prvním pololetí letošního roku skupině IPF zisk před zdaněním 36,5 milionu liber, tedy skoro o polovinu více než ve stejném období loni. Rozvíjení pozice na rumunském a mexickém trhu a vstup do Ruska si vyžádaly investice ve výši 12,4 milionu liber. Po odečtení těchto nákladů a ztrát vyplývajících z přecenění reálné hodnoty smluv uzavřených v cizí měně (2 miliony liber) tak skupina IPF za první pololetí zaznamenala celkový zisk před zdaněním 22,1 milionu liber, což je o 39 procent více než minulý rok. Mezitímní dividendy na akcii vzrostly o 21 procent na 2,3 pence.

?Výsledky v prvním pololetí poukazují na stabilní růst, dobrou kvalitu úvěrů a přísnou kontrolu nákladů, která je hnacím motorem výrazného nárůstu zisků. Naše finanční zdroje mají silnou pozici a výhodné směnné kurzy vůči středoevropským měnám jsme si smluvně zajistili i na druhé pololetí, což nám zabezpečí pokračování významné podpory růstu,? komentoval výsledky společnosti předseda představenstva společnosti IPF Christopher Rodrigues.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.