« Zpět

Pojišťovny zdvojnásobily odhad škod

| 29. června 2009 - 11:09 | Zprávy

Pojišťovny včera navýšily odhady škod po středečních záplavách. Lidé jim již nahlásili tisíce pojistných událostí, další tisíce ale teprve očekávají. Celkové škody odhaduje jen Česká pojišťovna a Kooperativa na 250 miliónů korun. Ještě ve čtvrtek přitom hovořily o polovičních číslech.


„Přijali jsme již více než 1800 hlášení z celé republiky. Odhadovaný počet škod vzrostl na 5000 s pojistným plněním ve výši 150 miliónů korun, což je dvojnásobek původních odhadů,“ uvedla Dagmar Koutská z České pojišťovny. Obdobné nárůsty škod hlásí i další pojišťovny. „V souvislosti se středečními povodněmi registrujeme již více než 400 škod za celkem 80 miliónů korun. Odhadované celkové škody přesáhnou 100 miliónů proti původním 50 miliónům korun,“ řekl tiskový mluvčí Kooperativy Marek Vích.
Nejvíce postižených je v Moravskoslezském kraji. „Z tisícovky tamních hlášení je jich 900 z okresu Nový Jičín,“ dodala Koutská. Zasažené jsou například obce Životice, Mořkov, Kunín, Jeseník a Bernatice. Desítky případů ale nahlásili také lidé z Jihočeského kraje.
Zaplavené jsou většinou rodinné domy a další budovy. Kvůli přívalovému dešti došlo ale i k sesuvům půdy, poškozené jsou komunikace, mosty a rozvodná zařízení. Škody jsou také v zemědělství a zničené jsou i zásoby a některé firmy.
„Kromě poškození nemovitého majetku nahlašuje většina klientů také zaplavení vozidel. Časté jsou případy, kdy voda odnesla a zcela zdemolovala osobní automobily,“ řekl tiskový mluvčí ČSOB Tomáš Hejda.
Pojišťovny poslaly do postižených oblastí větší počty likvidátorů. Ti budou pracovat i během víkendu. Také výplatu pojistného plnění chtějí pojišťovny urychlit. „V některých případech budeme postiženým vyplácet zálohu,“ řekl Vích. Podmínkou je ale platné pojištění.
Co pojišťovny radí klientům
* zabraňte zvětšování rozsahu škody
* nahlaste škodu na telefonní linku své pojišťovny
* pořiďte fotodokumentaci škody
* vypracujte seznam zasažených věcí s uvedením ceny, stáří a rozsahu poškození věcí
* je-li to možné, zajistěte doklady k zasaženým věcem (účty, záruční listy atd.)
* zasažené věci nepodléhající zkáze ponechejte pro prohlídku pracovníkem pojišťovny
* poškozené zaplavené věci vysušte, elektrické spotřebiče nezapínejte a zabezpečte posouzení odbornou opravnou

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.