« Zpět

Pojišťovny odhalily více podvodů

| 1. září 2008 - 10:28 | Zprávy

Pojišťovnám se v prvním pololetí letošního roku podařilo odhalit více pojistných podvodů než ve stejném období loni. Nejvíce se nadále podvádí v pojištění vozidel, úrazovém a cestovním pojištění, objevují se ale i případy podvodů v životním pojištění. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.

V Česku podobně jako jinde v Evropě stojí za zhruba každou sedmou pojistnou událostí podvod či pokus o něj. V prvním pololetí odhalila Česká pojišťovna 581 pojistných podvodů za 147 milionů korun, řekl mluvčí ČP Václav Bálek s tím, že to bylo o 15 milionů Kč více než za první pololetí loni. Vyšší počet pokusů o pojistné podvody přitom ČP zaznamenala v letošním prvním čtvrtletí. Výjimkou byly západní Čechy. Zatímco od ledna do března tam odhalili pojistné podvody za pět milionů korun, po prvním pololetí už to bylo 18 milionů Kč.

Kooperativa za pololetí odhalila 104 pojistných podvodů, když prověřovala přes 1000 pojistných událostí. Uchráněná hodnota činila přes 60 milionů korun. "V prvním pololetí jsme prověřili meziročně o 50 procent více podezřelých škod," uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích.

UNIQA za první pololetí eviduje 160 nových sporných případů, které šetřila nebo stále vyšetřuje s důvodným podezřením na pojistný podvod. Meziročně to podle mluvčí Evy Svobodové znamená nárůst o více než 30 procent. Vzhledem k tomu, že počet pojistných smluv vzrostl meziročně o 16 procent, rostou pojistné podvody podstatně rychleji, dodala.

Počet pokusů o pojistný podvod evidovaných ČSOB Pojišťovnou dlouhodobě roste, souhlasil mluvčí Tomáš Hejda. Za pololetí pojišťovna odhalila dalších 247 pokusů o pojistný podvod. Celkově tak od ledna 2008 uchránila 23 milionů korun, z čehož bylo 96 procent zadrženo ještě před výplatou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.