« Zpět

Pojišťovnám, těm je hej! Zdraží to, co musíte koupit

| 5. listopadu 2008 - 11:55 | Zprávy

Pojišťovny zdraží základní sazby povinného ručení pro příští rok v průměru o sedm procent. Jde o zdaleka nejvýraznější růst ceny této pojistky, kterou musí mít každý, kdo chce vyjet na silnici, za minimálně čtyři roky, co vývoj na tomto trhu podrobněji sleduji.

Očima Jiřího Štického vedoucího ekonomické redakce

„Je inflace, je dražší práce, dražší náhradní díly a podobně,“ nabudil mě výrok zástupce jedné pojišťovny v pondělním televizním zpravodajství. Podle mé staré tabulky, která porovnává řidiče bez historie (a tedy bez bonusů a trestů), zvedla jeho pojišťovna za poslední dvě sezony tuto pojistku o šestnáct procent pro pražského a o osmnáct pro méně rizikového majitele auta z Jablonce nad Nisou.
„V průměru růst procentuálních vlivů, které mají dopad na škodní průběh, je několikanásobně vyšší než oněch zmiňovaných sedm procent,“ uvedl ve zmiňované reportáži člověk z druhé pojišťovny. Jeho výrok přeložím: museli jsme zdražit ještě víc. Mému namodelovanému šoférovi přirazil za dva roky už třicet procent.
Přes navýšení bonusů o obvyklých pět procent zaplatí i nebourající řidiči při „průměrném navýšení“ víc. Žiju snad v Zimbabwe s jeho hyperinflací, že pojišťovny musí o tolik zdražovat?
Statistikové (koukl jsem se včera) pořád tvrdí, že za poslední rok stouply všechny ceny ve spotřebním koši v průměru o 6,6 procenta. Jde přitom o rekordní číslo, které na začátku roku přiživily potraviny. Loni nebylo ani poloviční. Hledám tedy dál.
Zdražily automobilky tak výrazně auta a díly na ně? Podle statistiků nové automobily za poslední rok zlevnily o jedenáct procent, ojetiny o 2,5. Náhradní díly a příslušenství jsou dražší o procento, což je v posledních letech standard.
A co práce v servisech? Údržba a opravy v servisech šly nahoru za posledních dvanáct měsíců o 5,6 procenta, říká stejná statistika. Tedy méně, než byla inflace. Otázka navíc je, zda pro pojišťovny - své největší zákazníky - používají servisy stejné ceníky jako pro lidi z ulice.
Na blatníky a opraváře připadá asi šedesátiprocentní podíl ve výplatách pojišťoven, zbytek tvoří nemocnice a náhrady příjmů. Zbývá tedy poslední šance. Vyhlášený divoký český řidič, který bourá čím dál víc a kterého podle pojišťoven nezkrotil ani nový bodovací silniční zákon.
Tady mě čekalo překvapení. Tvrdší zákon podle statistik pojišťoven zabral a významně na něm šetří. Počet nahlášených bouraček v kusech i v korunách klesl už loni a pokračovalo to i letos. Za první tři měsíce (víc čísel dosud asociace pojišťoven na svém webu nezveřejnila) klesl počet hlášených bouraček hrazených z povinného ručení o desetinu. V korunách to byla úspora skoro půl miliardy.
Zbylo mi poslední vysvětlení: „Čeká nás hubený rok, životního pojištění moc neprodáme. Chceme na ručení víc vydělat a konkurence nám to dovolí. Lidi jsou stejně líní měnit pojišťovnu a vy si tu pojistku musíte koupit.“ To už říkám já. Víc pojišťováků v té zmiňované televizní reportáži nevystupovalo.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.