« Zpět

Pojistka může ušetřit miliony

| 30. ledna 2009 - 12:43 | Zprávy

Na dovolenou do zahraničí je určitě rozumné pořídit cestovní pojištění, které lidem pomůže v případě vážného úrazu či nemoci. Ale také další pojistky, třeba za uhrazení poplatků při stornování zájezdu.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura upozorňuje na to, že v rámci cestovního připojištění je důležité především výše plnění, tedy kolik peněz dostane zákazník v případě úrazu či nemoci. „To je nutné si zjistit v podmínkách, které jednotlivé pojišťovny nabízejí klientům. Některé zajišťují i bezlimitní čili neomezené plnění, což je samozřejmě nejlepší. Cestovní pojištění se však vyplatí v každém případě,“ míní. „V některých případech může stačit pojištění, které nabízejí cestovní kanceláře, jindy zase ne. Praxe je taková, že zhruba třetina Čechů cestujících do zahraničí má připojištění od cestovní kanceláře, dvě třetiny si je sjednávají individuálně,“ dodává Okamura.
S tím souhlasí i mluvčí pojišťovny Allianz Pavla Paseková. „Je důležité, zda cestovní kancelář kryje všechna rizika, kteráměmohou potkat. V opačném případě je lepší si vzít jiné pojištění,“ říká.
„Tak jako v pojišťovně nejsme specialisté na prodávání zájezdů, v cestovních kancelářích zase nejsou specialisté na problematiku pojištění,“ dodává mluvčí České pojišťovny Václav Bálek, který dále upozorňuje na konkrétní možné komplikace. „Turisté by si měli vždy ověřit, jestli jejich plánovanou aktivitu pojišťovna neřadí mezi rizikové sporty. Ty je třeba připojistit a někde je nelze pojistit vůbec,“ varuje.
Například brněnská cestovní kancelář Kudrna nabízí v ceně zájezdu kromě zákonného pojištění cestovní kanceláře též pojištění léčebných výloh v zahraničí. „Díky tomu, že jej zařizujeme paušálně pro všechny naše klienty, získávají připojištění zvané sportovec a výrazně ušetří třeba v případě vysokohorské turistiky, protože jinak by platili osmdesát korun za den,“ uvádí Michael Pokorný, vedoucí cestovní kanceláře.
Pavla Paseková upozorňuje na další faktor - kvalitu a celosvětovou působnost asistenčních služeb, které pomáhají v případě nouze. „Při vypořádání a následném zaplacení škody je důležité, jak rychle, flexibilně a vstřícně pracuje likvidace vybrané pojišťovny,“ upřesňuje.
Není nutné se připojistit u pojišťoven spřízněných s vaší zdravotní pojišťovnou. „Výběr pojišťovny, u které uzavřete cestovní pojištění, je na každého uvážení, u nás ale budete mít jistotu asistence v češtině a rychlé komunikace mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a její sesterskou pojišťovnou, která cestovní připojištění zajišťuje,“ slibuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod. Ale nespoléhejte jen na Evropský průkaz zdravotního pojištění. „Ve státech Evropské uniemá český občan s tímto dokladem stejné podmínky pro ošetření jako místní člověk v rámci povinného zdravotního pojištění. V praxi to znamená i doplatky řádově v tisícikorunách,“ upozorňuje Rod.
Lidé by se měli připojistit i proti pozdnímu stornu či předčasnému ukončení zahraničního zájezdu. „Za poškození zavazadla odpovídá dopravce. Klientům doporučujeme a umožňujeme připlatit si pojištění pro případ stornování zájezdu ze zdravotních důvodů. Činí jen asi jeden a půl procenta z ceny zájezdu,“ říká Pokorný.

Ceny cestovního připojištění
* Nejčastěji 20 až 40 Kč na jeden den.
* V případě provozování rizikových sportů (např. vysokohorská turistika) 80 Kč na den. Přesné podmínky jsou uvedeny na webových stránkách jednotlivých pojišťoven.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.