« Zpět

Pojistitelné je téměř každé riziko, tvrdí ústavy

| 17. července 2009 - 11:23 | Zprávy

Čím větší možnost úrazu, tím dražší pojistka * Potápění, skialpinismus či bungeejumping bez pojistky. Zhruba o patnáct procent ročně se odhaduje růst zájmu o připojištění adrenalinových činností, které jsou stále častěji součástí letní turistické nabídky. Na nestandardní aktivity se zaměřují především muži ve věku 25 až 40 let.

Čím větší možnost úrazu, tím dražší pojistka * Potápění, skialpinismus či bungeejumping bez pojistky

Zhruba o patnáct procent ročně se odhaduje růst zájmu o připojištění adrenalinových činností, které jsou stále častěji součástí letní turistické nabídky. Na nestandardní aktivity se zaměřují především muži ve věku 25 až 40 let.
Pojistky na extrémní činnosti nejsou příliš časté, u jednotlivých pojišťoven jde spíše o desítky, zřídkakdy o stovky případů.
„Pojištění pro rizikové sporty tvoří pouze tři procenta z celkové produkce cestovního pojištění. Zájem o toto pojištění roste zejména v letních měsících, protože tato speciální pojištění souvisí s cestováním,“ odhaduje mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda.

Tisková mluvčí Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa soudí, že s rostoucím počtem nových sportů se zejména u mladých lidí poptávka po jejich pojištění úměrně zvyšuje. „Také v rámci cestovního pojištění je zájem o pojištění rizikových sportů rok od roku vyšší, neustále se objevují nové a nové rizikové aktivity, na které se chtějí lidé pojistit, dodala.“
„Pokud lze tyto sporty pojistit, výše pojistného se stanovuje individuálně, podle rizikovosti, v průměru mezi 100 až 300 korunami za den,“ sdělil mluvčí Kooperativy Marek Vích.

„Česká pojišťovna v této sezóně naplno rozjíždí novinku týkající se právě připojištění extrémních sportů,“ informuje mluvčí ČP Václav Bálek. „Určena je hlavně klientům, kteří mají zálibu ve vysokohorské turistice, horolezectví, potápění a řadě dalších, převážně adrenalinových aktivit. V podstatě lze říci, že pojistitelné je téměř každé riziko. S tím, jak se míra tohoto rizika zvyšuje, stoupá však i pojistné, které klient zaplatí,“ dodal.

V rámci cestovního pojištění tak lze připojistit rafting, canyoning a kitesurfing (ten si lze zjednodušeně představit tak, že máte na nohou připevněné zmenšené prkno od windsurfingu a po vodě jste taženi drakem ve tvaru paraglidingového padáku). Dále vysokohorskou turistiku, potápění, motoristický sport (i závody čtyřkolek), paragliding, některé bojové sporty, motorové čluny (kluzáky), ale i psí spřežení, historický šerm a další činnosti.

Některé činnosti jsou v klatbě

A potom je zde skupina činností, které jsou pro jednotlivé pojišťovny nepojistitelné. Například Česká podnikatelská pojišťovna mezi ně řadí kontaktní bojové sporty, skoky na laně (bungeejumping), speleologii, horolezectví, skialpinismus a také canyoning a parasailing. Podle mluvčí Renaty Svobodové ale nejde pojistit ani veškeré události vzniklé při činnostech prováděných na místech k tomu neurčených, například adrenalinové lyžování mimo vyznačené trasy, skoky do vody z mostu a podobně.

K nepojistitelným aktivitám třeba Kooperativa řadí i vysokohorskou turistiku ve výškách pět tisíc metrů nad mořem, potápění s přístrojem do hloubky více než 40 metrů, let balónem, lyžování mimo vyznačené trasy, sjíždění řeky ve 4. stupni obtížnosti a větším a mnohé další aktivity.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.