« Zpět

Pojištění pokut a „řidičáku“ neláká

| 1. června 2009 - 11:46 | Zprávy

Přestože Češi podle policejních statistik zrovna nepatří mezi nejlepší řidiče, o pojištění dopravních pokut a ztráty řidičského oprávnění nemají lidé valný zájem. Pojišťovna Slavia se tak rozhodla pojištění proti dopravním pokutám dávat zdarma jako doplněk k povinnému ručení.


„I dobrým řidičům se může stát, že udělají chybu a jsou pak potrestáni dvakrát – pokutou a odebráním bodů. Pojištění proti dopravním pokutám Kryštof kompenzuje výdaje s pokutou i náklady na správní řízení. V rámci kampaně jsme se rozhodli, že jej přidáme našim klientům zdarma k povinnému ručení,“ vysvětlil Jan Bárta, marketingový ředitel Slavia pojišťovny. Standardní cena pojistky činí 1500 korun ročně. Za to klienti získají limit pojistného plnění na pokuty ve správním řízení a další náklady celkem do sta tisíc korun. V případě každé pokuty je ale spoluúčast ve výši dvou tisíc korun.
Pojištění Kryštof ale nepamatuje jen na dopravní pokuty, právní a další služby, ale také na případ, kdy motorista přijde o řidičský průkaz. Vpřípadě odebrání řidičského průkazu pojišťovna motoristovi kompenzuje vzniklé ztráty po dobu jednoho roku. Příkladem může být proplácení taxi, úhrada nákladů na pronájem řidiče a další výdaje. Všechno v rámci stanovených limitů, které jsou buď sto, tři sta nebo pět set korun denně. Pro případ ztráty řidičského průkazu se ale může pojistit jen ten, kdo má umazáno nejvýše šest bodů. Jediná pojistka na českém trhu bez většího zájmu Pojišťovna Slavia je v současné době jedinou pojišťovnou, která podobnou pojistku na trhu nabízí. Ve své nabídce má pojištění Kryštof už od dubna 2007. Ještě o měsíc dříve nabídla srovnatelný produkt také pojišťovna Carlife.
Ta jej ale po jednom roce přestala prodávat kvůli zanedbatelnému zájmu lidí. O velkém zájmu nemůže hovořit ani pojišťovna Slavia, která během prvního roku po uvedení pojistky na trh získala jen okolo sta klientů. Lze tak odhadovat, že malý zájem motoristů je tím hlavním důvodem, proč se pojištění proti dopravním pokutám stane bezplatným doplňkem povinného ručení.
Pojišťovna Slavia tak využije osvědčený recept, jak na povinné ručení přilákat více klientů – nabídnout něco navíc proti konkurenci. Podobný model má například také pojišťovna Kooperativa, která zase k povinnému ručení nabízí motoristům zdarma živelní pojištění auta.
Co lze pojišťovně Slavia vytknout, je pozdní načasování kampaně. Velký nárůst nových klientů v povinném ručení zaznamenaly pojišťovny už na počátku letošního roku. Důvodem je letošní nově vybíraný penalizační poplatek až 70 korun za každý den, kdy motorista provozuje osobní auto bez povinného ručení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.