« Zpět

Pojištění neschopnosti splácet stojí stokoruny

| 25. února 2009 - 12:45 | Zprávy

Analytici odhadují, že by nezaměstnanost koncem roku mohla dosáhnout osmi i devíti procent. Ztráta zaměstnání přitom může pro řadu lidí splácejících úvěry znamenat značné problémy. Pojištění neschopnosti splácet nabízí k úvěrům většina bank. Pojistku nemohou ale uzavřít lidé, kteří mají pracovní smlouvu na dobu určitou...

* Produkt nabízí k úvěrům většina bank * Pojistku nemohou uzavřít lidé, kteří mají pracovní smlouvu na dobu určitou

Analytici odhadují, že by nezaměstnanost koncem roku mohla dosáhnout osmi i devíti procent. Ztráta zaměstnání přitom může pro řadu lidí splácejících úvěry znamenat značné problémy. Proti propuštění z práce a následné neschopnosti splácet úvěr je přitom možné se pojistit u většiny českých bank. Výjimkou jsou Volksbank, Oberbank, Wüstenrot a Česká pojišťovna, která také nabízí hypoteční produkty.

"Klienti se ovšem mohou pojistit sami u některé z pojišťoven," říká Helena Dušková, mluvčí Wüstenrot hypoteční banky. Je však nutné podotknout, že pojišťoven, které by nabízely pojištění úvěru u "nespřízněné" banky není mnoho. Výjimkou je třeba pojišťovna Cardif Pro Vita.

Připojištění zvedne splátku o dvě procenta

Pojištění je možné uzavřít jak při sjednání úvěru, tak kdykoliv později. A to přímo na pobočkách bank nebo pojišťoven.
Musíte přitom počítat s tím, že pojištění nelze sjednat samostatně. Většina bank jej totiž nabízí jako součást širšího balíčku, který zahrnuje například pojištění proti invaliditě, pracovní neschopnosti či pojištění pro případ smrti.
Pojistit lze jak hypoteční, tak běžné spotřebitelské úvěry. Výše plnění se přitom může u jednotlivých pojišťoven lišit. Například u LBBW je limit na jednu splátku 55 555 korun.
Lze si ovšem pojistit i úvěr na kreditní kartě. "Při ztrátě zaměstnání pak pojišťovna uhradí pět tisíc korun měsíčně až po dobu šesti měsíců," říká Pavel Vlček, mluvčí Citibank.
Ceny pojištění se většinou pohybují v řádech procent z měsíční splátky. Například u GE Money Bank stojí 6,99 procenta ze sjednané výše měsíční splátky hypotečního úvěru a 5,9 procenta z měsíční splátky spotřebitelské půjčky. U Hypoteční banky potom 7,1 procenta ze součtu měsíční splátky hypotéky a poplatku za vedení účtu.
Jsou ovšem i výjimky. Komerční banka například nabízí pojištění spotřebitelského úvěru v rámci měsíční splátky.
Oproti pojištění pro případ invalidity, smrti nebo pracovní neschopnosti, je u rozšířené varianty, která kryje i riziko ztráty zaměstnání, nutné počítat s tím, že zaplatíte o něco více. V průměru to bývá o dvě procenta z měsíční splátky. Pokud se pojistíte a přijdete o práci, neznamená to automaticky, že pojišťovna své závazky vůči vám splní. Jednou ze základních podmínek totiž je, že musíte přijít o práci nedobrovolně, z organizačních důvodů. Pokud tedy dáte výpověď sami nebo se rozhodnete odejít dohodou, a nemůžete pak práci sehnat, se vší pravděpodobností nedostanete od pojišťovny nic. Výpověď také nesmí být dána pro porušení pracovní kázně.

Banka nepojistí pracovníka ve zkušební době

Problémy při sjednání mohou mít i zaměstnanci firem, které v současnosti mají existenční problémy. Například v pojistných podmínkách Hypoteční banky stojí, že by pojištěnec při uzavření smlouvy neměl "podle objektivních skutečností" patřit mezi okruh zaměstnanců, se kterými by mohl být během příštích 12 měsíců rozvázán pracovní poměr, a to "zejména v důsledku organizačních změn zaměstnavatele, snižování počtu zaměstnanců apod.". Proto je lépe se předem u banky informovat.
Banka s vámi pojistku také neuzavře, pokud máte pracovní poměr na dobu určitou, jste ve zkušební době nebo výpovědní lhůtě. Pojištění, které kryje riziko ztráty zaměstnání, nemohou uzavřít ani živnostníci nebo jiné samostatně výdělečná osoby (OSVČ). "OSVČ totiž zaměstnání ztratit nemůže," říká Tomáš Pavlík z UniCredit Bank.
S vyplácením pojistky ovšem nemůžete počítat hned po nástupu na pracovní úřad. Většina bank platí až po uplynutí takzvané karenční lhůty, která se vypočítává od prvního dne nezaměstnanosti a trvá 60 dnů. Období, po které je pojištění vypláceno, se pohybuje od šesti do dvanácti měsíců.
Pokud přijdete o práci a budete chtít pojistku uplatnit, musíte pojišťovně předložit některé doklady. "Patří sem formulář o pojistné události, kopie pracovní smlouvy a kopie výpovědi ," říká Mikuláš Duda z Pojišťovny České spořitelny. Dále musíte předložit kopie dokladů z úřadu práce.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.