« Zpět

Pojištění napříč lidským životem – co, kdy, proč.

| 23. září 2013 - 12:27 | Zprávy

Souhrnné informace o jednotlivých pojistných produktech – to je někdy oříšek a v tuto chvíli také cíl tohoto informačního seriálu.

Informujte se a pracujte se svými financemi
Některá čísla hovoří poměrně jasně. Loňské průzkumy ukázaly, že Češi jednak příliš nerozumějí problematice financí (obstálo pouhých 14 %), jednak nevěří, nebo nerozumí otázce penzijní reformy (18 % populace chápe, o co se jedná), ba co víc někteří ani otázku zajištění na stáří příliš neřeší. O tom, že příliš neřešíme, jak jsou naše peníze zhodnocovány, svědčí i fakt, že 85 % Čechů nechává své úspory z velké části doslova ležet ladem na běžných účtech.
 
Pojištění provází celý život, ale nehodí se v každé situaci
Častým problémem, nebo lépe řečeno chybou, kterou děláme, když uzavíráme pojištění, je poměrně rychlá volba založená na stereotypních představách, malá snaha zjišťovat detaily jednotlivých produktů, případně potřeba poradit se o investování svých prostředků. V praxi to vypadá tak, že životní pojištění uzavíráme jako nutnost a jistotu, zatímco nad doplňkovým penzijním spořením zavíráme oči.
 
Přitom u obou produktů platí, že ve své podstatě jsou skvělými typy pojištění, ale rozhodně se nehodí pro každého.
Nezapomínejte také na možnost uzavírat své pojištění online, která vám krom různých výhod, akčních nabídek a vylepšených služeb umožňuje si v klidu a velmi důkladně přečíst, co uzavíráte, jaké s tím souvisí podmínky a co vám to přinese. Využijte této příležitosti!
 
Jak jde čas s pojištěním
Dokud je člověk ještě dítětem, nejčastějším pojištěním, které se na něj vztahuje, je to úrazové – je totiž připojištěn v rámci pojistky jeho rodičů. Vlastní úrazové pojištění by si však měl sjednat co nejdříve po vlastním plnohodnotném osamostatnění. Pomůže mu v případě nemoci i úrazu vypořádat se s finanční situací související s omezením příjmů. V rámci svého úrazového pojištění navíc později připojistí i vlastní děti.
 
Zároveň se získáním stálého zaměstnání je na místě uvažovat o penzijním připojištění. Každý měsíc stačí takřka pár korun. Za pár desítek let však mohou zásadně ovlivnit život.
 
Když založíte rodinu, vezmete si hypotéku, nebo jsou zkrátka na vašem příjmu existenčně závislí vaši blízcí, pak je nejvyšší čas sjednat si životní pojištění. Nikdy nevíte, kdy se vám co stane a riskovat, že vaše rodina zůstane náhle bez zajištění, může být poněkud neuvážené.
 
Vlastnostmi a plusy a mínusy jednotlivých produktů se budeme podrobně zabývat v dalších dílech tohoto seriálu.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Měl bych doplnění k pár informacím.

1) U pojištění dětí doporučuji připojistit i vážné onemocnění.

2) Jakmile se člověk stane plnoletým, přidal bych do pojištění pojištění pro případ invalidity II. a III. stupně.

3) Penzijní připojištění určitě není dobrý produkt pro lidi, kteří začínají vydělávat. Hlavně z důvodu neflexibility a nízké likvidity.