« Zpět

Pojištění on-line: nabídka roste

| 14. listopadu 2008 - 12:20 | Zprávy

Rozsah nabídky a kvalita on-line produktů a služeb, které poskytují pojišťovny působící na tuzemském trhu, se každým rokem zvyšují. Vyplývá to z průzkumu mezi deseti největšími domácími pojišťovnami, jehož výsledky na konci října zveřejnila společnost KPMG ČR.

„Jak pojišťovny, tak i jejich klienti si velmi dobře uvědomují, jaké výhody jim on-line pojištění nabízí a jak jim při poskytování a uzavírání pojištění šetří internet finanční prostředky i čas,“ uvedl manažer v oddělení služeb pro finanční instituce KPMG ČR Jiří Diepolt. Přestože je podíl smluv uzavřených na internetu v porovnání s klasickými distribučními kanály stále výrazně nižší, je podle něj zřejmé, že se on-line produkty a služby již pevně usadily v produktovém portfoliu všech významných pojišťoven.
Prostřednictvím internetu lze on-line uzavírat především neživotní pojištění, nejčastěji se jedná o cestovní pojištění a povinné ručení. Minulý rok pojišťovny začaly klientům navíc nabízet i možnost sjednat si na webu havarijní pojištění. U neživotního pojištění se v letošním roce nabídka rozšířila ještě o další produkty, zejména pojištění domácnosti, budov a pojištění právní ochrany, upozornil Diepolt.
Vedle uzavírání smluv po internetu nabízí jedna z pojišťoven další novinku, a to možnost sjednat si pojištění prostřednictvím mobilního telefonu s využitím technologie SMS nebo WAP. Tento způsob je velmi výhodný zejména v případě, kdy klient potřebuje uzavřít smlouvu na poslední chvíli, například během cesty na letiště, dodal Diepolt. Platbu je v tomto případě nutné provést standardním způsobem, převodem z účtu, například prostřednictvím GSM bankingu.
On-line smlouvy však stále není možné uzavírat u produktů životního pojištění. Výjimkou je pouze úrazové pojištění. To je však v nabídce jediné z posuzovaných pojišťoven. Vzhledem ke složitosti této skupiny produktů preferují pojišťovny u životního pojištění stále osobní kontakt zástupce pojišťovny s klientem.

Z testované desítky pojišťoven mají ve své nabídce on-line cestovní pojištění a povinné ručení všechny, které tento produkt nabízejí i ve svém standardním portfoliu služeb. Zbývající pojišťovny tyto produkty nenabízejí vůbec, protože se specializují hlavně na životní pojištění. Možnost uzavřít havarijní pojištění on-line nabízejí stejně jako loni tři pojišťovny. Největší nárůst nabídky on-line pojištění byl zaznamenán u pojištění domácností. V letošním roce nabízejí tento produkt tři pojišťovny, zatímco v loňském roce žádná. Další rozšíření nabídky on-line produktů v oblasti neživotního pojištění představují pojištění právní ochrany a pojištění budov. Tyto dva produkty v letošním roce zařadily do svého portfolia on-line produktů a služeb dvě pojišťovny, vloni je nenabízela žádná.
Při komunikaci s pojišťovnami došlo proti loňskému roku pouze k drobným změnám. Letos je mezi deseti největšími pojišťovnami k dispozici sedm zelených linek hrazených pojišťovnami, dvě bílé linky, kdy volající platí standardní poplatek, ale telefonní číslo je jednotné v rámci celé země, a jedna modrá telefonní linka, u níž náklady hradí zákazník. Osm z deseti pojišťoven nabízí možnost kontaktovat je prostřednictvím webového formuláře a devět z deseti na svých stránkách uvádí e-mailový kontakt.
U čtyř pojišťoven existují podle průzkumu infolinky s nepřetržitou provozní dobou jak v pracovních dnech, tak i o víkendech. Ostatní společnosti kromě jedné mají provozní dobu pouze v pracovní dny a začínají většinou od 7 hodin ráno a končí mezi 17. a 22. hodinou. Všechny pojišťovny mají infolinku v provozu mezi 9. a 17. hodinou. Průzkum zjistil, že se postupně snižuje doba, za niž pojišťovna odpoví na dotaz klienta. Celkem sedm pojišťoven zareagovalo na dotaz již během prvních tří hodin. Tři pojišťovny se ozvaly dokonce v první hodině po obdržení dotazu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.