« Zpět

Pojištění do konce roku

| 24. října 2008 - 10:53 | Zprávy

Auto bez povinného ručení se majitelům prodraží. Čeká je zvláštní poplatek. Téměř 76 tisíc lidí jen ve Středočeském kraji vlastní automobil bez povinného ručení. Vyplývá to z dat centrálního registru vozidel a statistiky České kanceláře pojistitelů.

Auto bez povinného ručení se majitelům prodraží. Čeká je zvláštní poplatek

Téměř 76 tisíc lidí ve Středočeském kraji vlastní automobil bez povinného ručení. Vyplývá to z dat centrálního registru vozidel a statistiky České kanceláře pojistitelů. Od nového roku přitom čeká na majitele aut, kteří neplatí povinnou pojistku, velká změna a může se jim to prodražit. Za každý den, kdy nemají auto pojištěné, totiž zaplatí příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů.  Výše příspěvku se bude podle druhu vozidla pohybovat od 20 do 300 korun denně.

Ne všechna auta bez pojistky jezdí na silnicích

Příspěvek nenahrazuje pojištění a pokud tedy bude nepojištěným vozidlem způsobena škoda, uhradí ji stejně jako dosud osoba za škodu zodpovědná. Ne všemi auty ze 75 844 však řidiči jezdí. „V těchto číslech jsou všechna vozidla bez povinného ručení. Podle našeho odhadu je zhruba třicet procent z těchto vozidel skutečně v provozu,“ uvedla Jana Čechová z České kanceláře pojistitelů. Lidé by si proto měli pospíšit do registru vozidel. Středočeské radnice proto počítají s větším náporem.
„Již od 1. září jsme navýšili počet přepážek ze šesti na sedm. Od včerejška je navíc možné rezervovat si návštěvu přes internet,“ uvedl mluvčí kladenského magistrátu Libor Kasík. „Odbor dopravy očekává, že se určitě zvýší počet žadatelů, kteří budou chtít vyřadit vůz z evidence. Žádná mimořádná opatření ale nechystáme,“ řekl tiskový pracovník magistrátu v Mladé Boleslavi Pavel Šubrt.
Vedoucí mělnického odboru dopravy Zdeněk Zrcek také počítá s větším náporem, žádná opatření zde ale rovněž nechystají.
„Očekáváme, že si vozidlo přijde odhlásit větší množství lidí. Ale zvýšit počet lidí už nemůžeme, tuto práci totiž může dělat jen člověk, který do registru přístup má. U nás jsou to dva lidé a technik. Není tak jednoduché, aby radnice někoho nabrala a umožnila mu přístup na jeden, dva měsíce,“ vysvětlil Zdeněk Zrcek.
Upozornil, že lidé kteří přijdou až na začátku nového roku, budou už muset platit stanovené poplatky.
Příspěvek nepojištěných do garančního fondu má pomoci ke snížení počtu nepojištěných vozidel na silnicích. „Naším cílem je, aby všichni motoristé v této zemi jezdili pojištěni, nikoli represe. Proto vynakládáme značné úsilí na to, aby veřejnost byla včas informována.
Apelujeme na ty, kdo dnes neplní zákon, aby si nesrovnalosti do konce roku vyřešili,“ podotkl Jakub Hradec, ředitel České kanceláře pojistitelů. Více informací je možné získat na informační telefonní lince 221 772 773.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.