« Zpět

Úvěrování firem ožije za půl roku

| 28. prosince 2009 - 11:35 | Zprávy | Podnikatelské účty

Příští rok bude pro banky jiný než ten letošní. Jejich největším problémem bude rostoucí nezaměstnanost, a tím i menší spotřeba, a zároveň vyšší pravděpodobnost nesplácení úvěrů. Banky proto budou držet vysoké rizikové přirážky. Výše úroků pro lidi se tak začne normalizovat až na konci roku 2010. To si myslí Pavel Kysilka, bývalý výkonný šéf ČNB, v současnosti člen představenstva České spořitelny.

Pavel Kysilka, člen představenstva ČS
Rozhovor

* HN: Jak změnil uplynulý „krizový“ rok české bankovnictví?
- České banky vstupovaly do krize ve velmi dobré kondici. Zdravé, ziskové a likvidní. To jim umožnilo projít celou krizí ne úplně beze ztrát, ale stále velmi životaschopné a zdravé. Podle testů ČNB by český bankovní sektor vydržel bez větších problémů i mnohem delší krizi. Na druhou stranu pokles hospodářství se nemohl na bankách nepodepsat. Všem bankám spadl byznys. Neprodává se tolik produktů jako v minulých letech. Muselo se začít šetřit. Navíc využívají situace v tom, že si řeší spoustu domácích úkolů. Což nemůžete dělat v době, kdy je byznys obrovský a banky se musí věnovat produktům a klientům.
* HN: Bude příští rok pro banky znovu obtížný, nebo dokonce obtížnější než rok loňský?
- Bude spíš trošku jiný. Souvisí to s průběhem ekonomické krize. Teď jsme se dostali do fáze rekonvalescence. A stejně jako v životě, když máte nějakou nemoc, jsou nakonec následky, rekonvalescence je mnohdy horší než nemoc samotná. Krize již odeznívá, ale s tím roste nezaměstnanost a mnoho lidí se dostává do situace, kdy hrozí riziko nesplácení. Zase však platí, že české banky byly velmi konzervativní, takže by je to nemělo nějakým zásadním způsobem postihnout.
* HN: To platí i pro firmy?
- Firmy jsou již z nejhoršího venku a v druhém pololetí již v Česku uvidí, že korporátní sektor se chytá. To znamená, že se oživí úvěrování a úvěry, které teď vypadají jako problematické, se najednou dostanou do daleko lepších kategorií. To hodně souvisí s tím, že česká ekonomika je velmi tažena vývozy do Německa. Ty jsou však zase navázány na exporty do USA a do Číny, které jsou většinou ve formě investic. Máme tak tu výhodu, že naše ekonomika může z oživení v USA a Číně profitovat dřív než zbytek Evropy.
* HN: Bude tedy rekonvalescence v Česku horší než samotná nemoc?
- V oblasti zaměstnanosti určitě. Při stejných objemech výroby, které byly před krizí, totiž zůstane vyšší nezaměstnanost. Firmy také šetří a po krizi jsou efektivnější. Z toho plyne, že i spotřeba domácností nebude taková, jako by bylo potřeba pro rychlé zotavení ekonomiky.
* HN: Banky stále nijak výrazně nereagovaly na snížení úroků ČNB na jedno procento a drží úroky z úvěrů a hypoték vysoko. Kdy začnou úroky snižovat?
- Jakmile nastane silnější oživení a banky nebudou muset počítat s tak vysokými náklady na riziko. Jenže se těžko odhaduje, kdy taková doba přijde.
* HN: Bude to v příštím roce?
- Já si myslím, že v posledním čtvrtletí příštího roku se začne normalizovat výše úrokových sazeb. I když jistě neklesnou tam, kde jsme na ně byli zvyklí.
* HN: Jak se příští rok budou ve světle všech těchto očekávaných událostí vyvíjet zisky bank?
- Příští rok nepřinese bankám růst zisků, ale současnou rentabilitu si udrží. A to je dobře, protože zisk jim slouží jako polštář proti dalším krizím.
* HN: Zlepší stav světového bankovnictví tvrdší regulace, kterou chystá Evropa i USA?
- V Česku je regulace na velmi dobré úrovni. Nepotřebujeme žádné změny. To, co se děje v USA a Evropě, se nese na vlně politické hysterie. Politici navíc vytvářejí iluzi, že se tak vyhneme dalším krizím. Já se naopak domnívám, že tato atmosféra sníží opatrnost a může být naopak příčinou další krize. Regulace je prospěšná, ale banky by k ní měly dojít samy.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.