« Zpět

Policie vyšetřuje desítky útoků na konta firem

| 6. ledna 2010 - 11:35 | Zprávy | Podnikatelské účty

Některé firmy v Česku mohly v posledních týdnech přijít docela snadno o peníze ze svých bankovních účtů. Vybrat jim je z nich chtěli podvodníci, kteří se snažili zfalšovat na příkazech k převodu podpisy zástupců společností a převést tak peníze z jejich účtů na vlastní. Celou věcí se už zabývá policie. „Řešíme to zatím v přípravném řízení,“ potvrdil Petr Kubík z odboru hospodářské kriminality pražského policejního ředitelství, že už přijal v případu trestní oznámení.

Banky
Převody peněz z účtů firem měly zajistit falešné podpisy Případem se už zabývá policie. Může jít o organizovanou skupinu

Podle informací HN ale není podání ojedinělé a policistům leží na stole složka, která obsahuje až několik desítek takových oznámení jen z posledních dnů. A za všemi pokusy mohou stát ti samí lidé - podle informací HN se totiž v jednotlivých případech shoduje číslo účtu, na který chtěli peníze převést.
Některým to vyšlo Banky přiznávají, že se s pokusy zfalšování podpisů na příkazech setkávají. A některé připouští, že podvodníci už byli několikrát úspěšní. To potvrdila například mluvčí České spořitelny Pavla Langová. Podle ní je ale úspěšných pokusů „minimum“.
„V takových případech naše banka vždy klienta odškodnila a podala trestní oznámení,“ říká mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková.
Celá podvodná operace je přitom zcela jednoduchá: na pobočce banky podají zločinci příkaz k převodu peněz, na kterém nejdříve zfalšují podpis. K tomu potřebují znát jen dvě věci - číslo účtu společnosti a podobu podpisu osoby, u které lze předpokládat, že bude mít k účtu podpisová práva, tedy nejspíš někoho z vedení společnosti.
Vyplněný příkaz pak stačí vhodit do takzvaného sběrného boxu. Díky němu nemusí podvodník mluvit s žádným úředníkem, kterému by mohlo jeho chování připadat podezřelé.
U přepážky narazí Pokud by někdo chtěl zfalšovaný příkaz podat u přepážky, byl by jeho pokus zřejmě rovnou odsouzen k nezdaru. Většina bank v takovém případě kontroluje totožnost klienta i pomocí dokladu - například občanského průkazu. „V případě nesrovnalostí je klient požádán, aby předložil ještě další doklad, popřípadě se ho zeptáme na několik kontrolních otázek,“ popisuje Dvořáčková.
Sběrné boxy, které má v Česku řada bank, ovšem takovou jistotu nedávají. To, zda žádá o převod peněz někdo oprávněný, se kontroluje pouze podle podpisu. „Procházejí ovšem několikanásobnou kontrolou,“ ujišťuje mluvčí Raiffeisen Bank Tomáš Kofroň.
Banky upozorňují, že podpisové vzory je proto potřeba pečlivě vybírat. Není příliš obezřetné, pokud by se například generální ředitel firmy podepsal na takový podpisový vzor stejně, jako podepisuje běžné výroční zprávy nebo přání k novému roku. „Lze využít například i speciálních značek - třeba razítek. Nebo si za jméno můžete připsat číslovku a podobně,“ vysvětluje ředitel bezpečnosti Raffeisenbank Petr Lédl.
Pokusy o získání přístupových dat k účtům nejsou ojedinělé. V létě byly ohroženy tisíce karet českých turistů, kteří je použili v bankomatech ve Španělsku. Tamní podvodníci totiž získali data z jednoho z tamních kartových center a otevřela se jim cesta k účtům klientů. České banky pak lidem karty hromadně blokovaly.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.