« Zpět

Podnikatelé podceňují vodu

| 11. března 2009 - 13:05 | Zprávy

Majetek firem i domácností je stále málo pojištěn proti povodním a záplavám. Mnohamiliardové škody, které napáchaly katastrofální záplavy před sedmi a dvanácti lety, stále nejsou pro řadu českých podnikatelů dostatečným varováním. Jejich majetek je proti takovému riziku buď hodně podpojištěn, nebo dokonce zcela nepojištěn.

Majetek firem i domácností je stále málo pojištěn proti povodním a záplavám

Mnohamiliardové škody, které napáchaly katastrofální záplavy před sedmi a dvanácti lety, stále nejsou pro řadu českých podnikatelů dostatečným varováním. Jejich majetek je proti takovému riziku buď hodně podpojištěn, nebo dokonce zcela nepojištěn. Vyplývá to z vyjádření Asociace českých pojišťovacích makléřů i samotných pojišťoven.
„Je nemalé množství manažerů, kteří doufají, že se jim katastrofy a nehody vyhnou. Kvalitně se pojistí často až ve chvíli, kdy mají vytopený sklad a zničené zásoby. To jim však zaručí finanční ochranu až pro příště, zpětně se pojistit nelze,“ uvedl Ivan Špirakus, místopředseda Asociace českých pojišťovacích makléřů (AČPM). Vedení každé společnosti by si právě v těchto dnech – v době nadcházejícího jarního tání – mělo podle něj zkontrolovat, zda má kvalitně pojištěný majetek a zda jsou splněny podmínky pojistné smlouvy.
„Po ničivých povodních z let 1997 a 2002 hodně podnikatelů a domácností pojištění majetku již nepodceňuje. Jako vždy se ale najdou výjimky, které si myslí, že právě jim toto riziko nehrozí. Díky povodňovým mapám, jež máme k dispozici, můžeme každému klientovi sdělit, v jaké míře mu riziko povodní hrozí, a je jen na něm, jak se rozhodne,“ řekla Renata Svobodová, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny.
Podobný názor zastává například i Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny. „Malá ochota si pojistit majetek proti povodním a záplavám pramení z toho, že v Česku je již relativně dlouho klid. Mnozí z lidí již pozapomněli na ničivou sílu vodního živlu a na rekordní škody z roku 2002. Právě po povodních byl zájem o pojištění majetku vysoce nadprůměrný,“ uvedl Bálek.
Podle něj jsou si nyní méně ochotni pojišťovat majetek nejen podnikatelé, ale i samotné domácnosti. Škody způsobené vysokou vodou patří do kategorie živelního pojištění. Zpravidla se přitom rozlišuje mezi povodní a záplavou. V případě povodně se jedná o zaplavení místa pojištění vodou, která se přechodně vylila z břehů vodních toků nebo z břehů nádrží. Naproti tomu záplavou se rozumí zaplavení a vytvoření souvislé vodní plochy v místě, kde se nachází pojištěná věc, proudící nebo stojící vodou i z jiných příčin (například přívalovým deštěm či táním sněhu). „Přesná definice rizik se ale může lišit podle pojistných podmínek konkrétní pojišťovny,“ upozornil Ivan Špirakus z AČPM.
Největší riziko záplav a povodní je každoročně právě na přelomu zimy a jara, kdy dochází k tání. „Zatím bylo nahlášeno minimum škodních událostí, ale protože hladiny českých řek jsou zvýšené, dá se předpokládat, že v nejbližších dnech bezpochyby hlášení škodních událostí přibude,“ varoval Marek Vích, tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa.
Navíc Vích upozorňuje také na tzv. čekací dobu. „Toto pojištění není možné uzavřít na poslední chvíli. Pokud by nastala škodní událost následkem povodně do deseti dnů po sjednání pojistky, nemusí pojišťovna klientovi nic platit,“ dodal Vích.
***
Škody způsobené vysokou vodou
* Patří do kategorie živelního pojištění. Rozlišuje se přitom většinou mezi povodní a záplavou.
*V případě povodně se jedná o zaplavení místa pojištění vodou, která se přechodně vylila z břehů vodních toků.
* Naproti tomu záplavou se rozumí zaplavení a vytvoření souvislé vodní plochy v místě, kde se nachází pojištěná věc, proudící nebo stojící vodou i z jiných příčin (např. přívalovým deštěm či táním sněhu).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.