« Zpět

Zajištěné fondy se potácejí mezi nezájmem a opovržením

| 23. června 2009 - 11:58 | Zprávy | Podílové fondy

Přestože trhy nepředvedly žádný záslužnou vývoj, naši investoři se přece jen odhodlali nějaké peníze fondům svěřit. A že nešlo o drobné, ukazuje součet přesahující 500 milionů korun. Deseti největším americkým bankám však ihned po splátce vládní půjčky opět klesly akcie.

Přestože trhy nepředvedly žádný skvělý vývoj, naši investoři se přece jen odhodlali nějaké peníze fondům svěřit. A že nešlo o drobné, ukazuje součet přesahující 500 milionů korun. Deseti největším americkým bankám však ihned po splátce vládní půjčky opět klesly akcie.

Asi nejzajímavější je vývoj fondů peněžního trhu, kde opět zabojoval ISČS Sporoinvest svými novými 150 miliony korun. Druhý šampión KBC Multi Cash ČSOB zatím ještě musel 50 milionů oplakat, ale jeho bratr ve zbrani v zajištěném převleku sesbíral mezi privat banking klienty téměř 220 milionů korun. Pokus o náhradu klasického money market fondu zajištěným se ukázal jako efektivní, jiné zajištěné fondy se totiž potácejí mezi nezájmem a opovržením.

Ono se stále ještě vůbec nedá hovořit o nějaké rekonvalescenci fondbyznysu. Dluhopisové i smíšené fondy jako by ani nebyly, takže se blíž můžeme podívat na ty akciové. 200 milionů je bezesporu pěkná suma, ale nenechte se oslnit. 100 milionů si totiž připsal ING Invest EMU Equity a přes 60 ING Invest World. To samozřejmě nemůže být samo sebou, takže jediné přijatelné vysvětlení ukazuje na některého institucionálního investora (navíc jde o eurové fondy).

I když lze tedy tento díl považovat za určitý doping, můžeme se přece jen zaradovat – půlmiliarda nepřišla do našich fondů už rok a půl. Hlášky o těch prvních vlaštovkách je i na jaře klišé, ale teď už v létě úplně pasé. Uvidíme tedy, zda to bude vůbec něco znamenat.

Možná víc potěší sice pouhých 30 milionů korun, ale zato poskládaných pod heslem „národ sobě“ do ISČS Sporotrendu. Ten sice ztratil za minulý týden 7,64 %, ale to byl právě možná ten správný impuls k nákupu.

Akciové trhy globálně oscilovaly mezi váháním a inkasem zisků – americké indexy odepsaly 1,5 – 3 %, český PX někde mezi tím. Všeobecně chybějí impulsy, makrodata tikají sem, tam a „velké“ zprávy jsou rozporuplné. Tak třeba všech deset největších amerických bank, kterým povolilo ministerstvo financí splatit předčasně půjčky z vládního programu TARP, tak sice učinily, jejich akcie však vzápětí klesly až o 3 %. Potěšila data o započaté výstavbě v USA, která se v květnu odrazila od rekordně nízkých hodnot (vyskočila proti předchozímu měsíci o 17 %). Na zotavení amerického nemovitostního sektoru se přitom čekalo jak na smilování i jako na signál končící krize. Meziročně je ale započatá výstavba stále o 45,2 % nižší. Podobně nejednoznačné signály nás budou podle mnohých analytiků provázet celé léto. Jen místo čekání na Godota (ten, jak známo, nepřijde nikdy) budeme čekat na zvrat sentimentu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.