« Zpět

Začněte spořit ve fondech, může se vám to vyplatit

| 31. března 2009 - 11:51 | Zprávy | Podílové fondy

Když peníze nejsou váš problém, můžete investovat. Za rok vyděláte třeba dvojnásobek. Nebo o část peněz přijdete. Investování dává naději na pěkný zisk, předem však nevíte jaký. Nic není předem domluveno. Pro toho, kdo má v rezervě jen jednu výplatu, se investování moc nehodí, pokud však máte volné peníze, proč to nezkusit.

Když peníze nejsou váš problém, můžete investovat. Za rok vyděláte třeba dvojnásobek. Nebo o část peněz přijdete.
Investování dává naději na pěkný zisk, předem však nevíte jaký. Nic není předem domluveno. Pro toho, kdo má v rezervě jen jednu výplatu, se investování moc nehodí, pokud však máte volné peníze, proč to nezkusit.
Ideální je začít s podílovými fondy. Tím, že do nich investujete se spoustou dalších lidí, dostanete se k cenným papírům, které byste si jinak nemohli dovolit koupit, rozložíte riziko a o správu fondu se starají odborníci.
Když se podíváte na následující příklady, zjistíte, že většina fondů je za poslední rok v menším či větším propadu. Pro investora je to příležitost. Podílové listy jsou nyní levné. Nakoupí je, a až po krizi stoupne jejich cena, vydělá. Kam můžete uložit své peníze?
Zajištěné fondy
Na co si dát pozor: Minimální zhodnocení některé fondy nabízejí v součtu za celou dobu trvání fondu. Informace "garantováno minimální zhodnocení 6,6 procenta" u fondu na 4 roky pak znamená výnos 1,65 procenta ročně.
Jaké bývají poplatky: Vstupní poplatek bývá 1 až 3 % z vložené částky, občas si fondy účtují i poplatek výstupní.
Fondy aktuálně v nabídce: ČSOB Fixovaný Click 5, upisovací období do 31. 3. 2009, minimální investice 5 000 korun, vstupní poplatek 2 %, zajištěna návratnost 104 % původní investice, splatnost 5 let, 7 měsíců 5. Zajištěný fond ČP Invest, upisovací období do 30. 4. 2009, minimální investice 3 000 korun, vstupní poplatek 0,5 %, zajištěna návratnost 104 % původní investice, splatnost 4 roky. Podílové fondy peněžního trhu
Na co si dát pozor: I když výnosy jsou podobné termínovaným vkladům nebo spořicím účtům, mějte na paměti, že podílové fondy nejsou pojištěné.
Jaké bývají poplatky: Při koupi podílových listů nula až jedno procento z vložené částky.
Podílové fondy dluhopisové
Na co si dát pozor: Dost dluhopisových fondů je vedeno v cizí měně. Pak záleží nejen na hospodaření fondu, ale i na tom, jak si vůči dané měně stojí koruna.
Jaké bývají poplatky: Při koupi podílových listů dvě až tři procenta z vložené částky.
Podílové fondy akciové
Na co si dát pozor: Měnové riziko platí stejně jako u dluhopisových fondů. Akciové fondy bývají dost úzce zaměřené, třeba na evropské elektrárenské společnosti nebo asijskou farmacii. Když se oboru nedaří, můžete dost tratit, proto je dobré akciové fondy kombinovat.
Jaké bývají poplatky: Při koupi i 5 procent ukládané částky.
Existují i další typy fondů - smíšené (kombinace dluhopisových a akciových), fondy fondů (investují do jiných fondů) či v poslední době aktivně nabízené fondy životního cyklu. V těch se spoří pravidelně i nižší částky okolo 500 korun měsíčně, zato však delší dobu. Nejprve je investice dynamičtější (a více riziková), jak se blíží čas, kdy klient plánuje peníze použít, investuje konzervativněji.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.