« Zpět

Z fondů odteklo sedm miliard korun

| 10. března 2009 - 15:07 | Zprávy | Podílové fondy

Z českých podílových fondů nepřestávají mizet peníze. Od začátku roku z nich podle čísel Asociace pro kapitálový trh (AKAT) lidé vybrali o sedm miliard korun víc, než do nich vložili. Peníze přitom lidé začali znovu stahovat i z akciových fondů, kam ještě v lednu spíše ukládali s představou, že levně nakoupí.

* Peníze čeští investoři vybírají ze všech typů podílových fondů * Některé akciové fondy jsou nyní přes 60 procent v minusu

Z českých podílových fondů nepřestávají mizet peníze. Od začátku roku z nich podle čísel Asociace pro kapitálový trh (AKAT) lidé vybrali o sedm miliard korun víc, než do nich vložili. Peníze přitom lidé začali znovu stahovat i z akciových fondů, kam ještě v lednu spíše ukládali s představou, že levně nakoupí.
Ceny akcií však nepřestávají padat. Burzy zažily v únoru další obrovskou vlnu výprodejů a to se projevilo i na přístupu lidí k penězům ve fondech. V únoru z nich stáhli přes 19 milionů korun a jen za první březnový týden dalších více než 17 milionů.

"V první řadě vybírají investoři, kteří sledují dění v ekonomice a zaregistrovali razantně se zhoršující výhled světového hospodářství. Naděje na brzké zotavení akcií není velká a řekl bych, že je dokonce stále nižší. Pak jsou tu lidé, kteří sice o ekonomice nic nevědí, ale už jim prostě došla trpělivost s padajícími cenami," říká Roman Stuchlík ze společnosti Moneco, která sleduje dění ve fondech.

Hotovost a banky
Otázkou je, co lidé dělají s penězi, které vyberou z fondů. "Podle našich informací si více než polovinu těchto peněz lidé prostě nechají v hotovosti. To dokazuje i fakt, že prudce stoupla poptávka po bezpečnostních schránkách. Banky dnes nemají téměř žádné volné," říká šéf AKAT a ředitel ČSOB Asset management Josef Beneš.

Objem hotovosti, kterou drží lidé a firmy, prudce narostl koncem loňského roku. Vůbec nejvyšší byl podle České národní banky loni v prosinci, kdy bylo v oběhu 412 miliard korun. To je o 60 miliard více než loni v létě – tedy v časech "před krizí". Ke konci února činila hotovost 390 miliard korun. Nelze však říci, kolik hotovosti drží banky a firmy a kolik mají doma "ve slamníku" jednotlivci.

Velká část peněz se přelila i do bank. Vklady domácností v bankách rostou totiž v posledních měsících zhruba dvakrát tak rychle než ve stejném období loňského roku. Od listopadu do ledna se vklady v Česku zvýšily o 57 miliard korun na celkových 1,4 bilionu. Loni v této době přitom přírůstek činil "jen" 28 miliard korun.

Čekání na obrat
Vklady s úrokem kolem tří procent dnes vynášejí víc než bezpečné fondy peněžního trhu. Právě z těchto fondů lidé loni stáhli 19 miliard korun. Přestože se tento odliv zpomaluje, stále z nich mizí nejvíce peněz.

"Peněžní fondy teď nemají velký potenciál. Úrokové sazby jsou nízko a po započtení nákladů mnoho prostoru pro reálnou výkonnost nezbývá," říká Stuchlík.

Dokud však bude pokračovat nejistota na burzách, akcie budou dál padat a žádné zlepšení proto nepřijde ani u akciových fondů. Ty přitom za poslední rok hlásí kvůli poklesu trhů obrovské ztráty.
Například fond ČSOB realitní mix nebo ISČS Sporotrend České spořitelny jsou v minusu přes šedesát procent.

"Doufám, že brzy nastane zlepšení. Ty odlivy z fondů se zpomalují. S tím, že klesají burzy, však těžko můžeme něco dělat," říká Beneš.

Jedinou investicí, do níž lidé přesouvají peníze, je tak nyní zlato. To dokazují i výsledky zlatého fondu ČP Invest, který za poslední tři měsíce pět procent vydělal.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.