« Zpět

Vysoké úroky drtí jih Evropy, teď i Španělsko

| 18. listopadu 2011 - 11:13 | Zprávy | Podílové fondy

Investoři se bojí půjčovat evropským vládám. Ty se tak dostanou k penězům jenom za cenu šibeničních úroků, které je těžké splácet. Španělsko se včera zastavilo na prahu klubu sedmiprocentních. Tedy nechvalně proslulého spolku zemí, které vysoké úroky vládních půjček dohnaly k žádostem o pomoc z evropských fondů. 

Investoři se bojí půjčovat evropským vládám. Ty se tak dostanou k penězům jenom za cenu šibeničních úroků, které je těžké splácet.Španělsko se včera zastavilo na prahu klubu sedmiprocentních. Tedy nechvalně proslulého spolku zemí, které vysoké úroky vládních půjček dohnaly k žádostem o pomoc z evropských fondů.
Španělská vláda se včera pokusila udat na trhu dluhopisy s desetiletou splatností. Místo předpokládaných čtyř miliard eur však investoři zadlužené zemi půjčili jen 3,56 miliardy. Peníze navíc obchodníci poskytli pouze za vysoký úrok 6,975 procenta. Platí, že čím vyšší úrok, tím větší nedůvěru chovají investoři vůči schopnostem vlády půjčky splácet.
Španělské úroky jsou nejvyšší za posledních 14 let, protože se ke slabým ekonomickým ukazatelům, jako jsou vysoká nezaměstnanost či pomalý ekonomický růst, připojila i nejistota z výsledku nadcházejících parlamentních voleb. Vládnoucí socialisty zřejmě po sedmi letech vystřídá opozice.
„Situace Španělska se stává stále kritičtější, i když zatím jsou úroky ještě únosné. Problémem však není samotné Španělsko, ale spíše skutečnost, že stále ještě chybí řešení na evropské úrovni,“ komentovala situaci pro agenturu Bloomberg Laurence Boone z Bank of America Merrill Lynch.
Španělsko není v Evropě jediné, kdo má problémy sehnat peníze za přijatelných podmínek. Investoři jsou stále skeptičtější i vůči zemím, které byly až doposud považovány za důvěryhodné věřitele a ratingové agentury je hodnotí nejlepší známkou AAA.
Zklamáním tak byla včerejší emise francouzských dluhopisů, u papírů s pětiletou a dvouletou splatností musela vláda nabídnout o půl procenta více než za podobnou půjčku v letošním říjnu. I samotná poptávka po francouzských dluzích oproti dřívějšku znatelně zeslábla.

„Bezpečný přístav“ Německo

Na sekundárním trhu, kde obchodují sami držitelé dluhopisů mezi sebou, v posledních dnech rostly úroky i Nizozemsku, Finsku nebo Rakousku, tedy zemím, o jejichž schopnosti dostát závazkům ještě před pár měsíci nikdo nepochyboval.
Největší obavy však nadále vzbuzuje Itálie. Znervóznělé investory neuklidnila změna vlády ani včerejší ujištění nového premiéra Maria Montiho, že úřednická vláda nastartuje reformy daňového a penzijního systému a nevyhne se ani změnám trhu práce. S desetiletými dluhopisy se včera obchodovalo za rizikovou sedmiprocentní hranicí.
Jedinou zemí, která nemá se sháněním levných peněz problémy, je Německo. Mnozí obchodníci největší evropskou ekonomiku považují za jediný „bezpečný přístav“ v celé Evropě. Kvůli nedostatku jiných nabídek si tak německá vláda může půjčovat téměř zadarmo. Ministr financí Wolfgang Schäuble včera přesto varoval nakažením ekonomiky. „Náznaky pro to již bohužel existují,“ prohlásil Schäuble.
Pozitivní zprávy tak přišly jedině z Irska a Portugalska. Obě zadlužené země na rozdíl od Řecka plní úsporné podmínky pro získání dalších částí ze záchranných půjček z evropských fondů a od Mezinárodního měnového fondu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.