« Zpět

Výprodej v KBC pokračuje

| 18. října 2011 - 10:24 | Zprávy | Podílové fondy

PRAHA Belgická pojišťovna Fidea je další společností, kterou skupina KBC hodila přes palubu. Prodala ji za 243,6 milionu eur, přičemž podle analytiků její hodnota přesahuje 300 milionů eur. Přesto aktuální prodej hodnotí kladně. 
Fideu koupila newyorská finanční skupina J. C. Flowers. 

Belgická pojišťovna Fidea je další společností, kterou skupina KBC hodila přes palubu. Prodala ji za 243,6 milionu eur, přičemž podle analytiků její hodnota přesahuje 300 milionů eur. Přesto aktuální prodej hodnotí kladně. Fideu koupila newyorská finanční skupina J. C. Flowers. Ta už vlastní finanční instituce v Nizozemsku, Británii nebo v Brazílii. „Tento obchod je dalším krokem v naší nové strategii,“ okomentoval prodej Jan Vanhevel, výkonný ředitel KBC.
„V době, která je pro banky obecně nejistá – a v Belgii zvláště kvůli Dexii –, si myslím, že je dobrá zpráva, že KBC dokázala prodat dvě své značky v tak krátkém čase,“ řekl agentuře Bloomberg analytik Cor Kluis z Rabobank Group. Podle něj je to také důvod, proč je aktuální prodejní cena pojišťovny Fidea o něco nižší, než je její odhadovaná reálná cena.
Prodej Fidey srazí příjmy KBC o 100 milionů eur, ale o stejnou hodnotu se nyní celé skupině zvýší kapitál.
KBC minulé pondělí oznámila prodej své privátní lucemburské banky KBL. Tu koupila za více než miliardu eur společnost Precision Capital, za kterou přímo stojí arabský stát Katar. Konečná cena transakce je podmíněna finančními výsledky KBL, a může se tak zvýšit. Belgická skupina, která v Česku vlastní banku ČSOB, s rozprodejem rozhodně nekončí. Oznámila totiž, že se chce zbavit svého více než devadesátiprocentního podílu v bulharské pojišťovně DZI. Samotný obchod by měl proběhnout začátkem příštího roku.
Na prodej mají být podle některých informací polských médií také podíly KBC v polské bance Kredyt a pojišťovně Warta. Banka měla v plánu prodat na burze imenšinový podíl ČSOB. Od tohoto úmyslu ale upustila.
Na belgickou KBC plnou tíhou dopadla evropská dluhová krize. Banka figuruje v popředí žebříčku institucí, které nakoupily nejvíce dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. Tři miliardy dolarů má podle analytiků Citigroup a informací ekonomického portálu Business Insider ve španělských dluhopisech, 700 milionů v řeckých. A v italských má držet více než osm miliard dolarů.
Skupina KBC se navíc stále potýká s dědictvím finanční krize z roku 2008. Kvůli obří ztrátě ji tehdy musela celkem sedmi miliardami eur zachraňovat belgická vláda. Pomoc však podléhala schválení Evropské komise, která ji podmínila tím, že KBC omezí řadu svých aktivit.
Za letošní první pololetí KBC hospodařila se ziskem 1,15 miliardy eur. Jeho větší část ovšem vygenerovala hned na začátku roku.

***
Belgický rozprodej
* KBL – lucemburskou privátní banku koupila na začátku minulého týdne od KBC katarská státní společnost Precision Capital za více než jednu miliardu eur.
* Fidea – belgickou pojišťovnu KBC včera prodala americké skupině J. C. Flower za téměř 244 milionů eur.
* DZI – Většinový podíl KBC v bulharské pojišťovací skupině bude podle některých informací na prodej v nejbližší době. KBC přitom DZI koupila teprve v roce 2007.
* Kredyt, Warta – polská banka a pojišťovna ze skupiny KBC mají být podle původních plánů prodány do konce tohoto roku. Podle informací deníku Rzeczpospolita bude KBC v prodeji radit Goldman Sachs.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.