« Zpět

Vklady a fondy, do kterých můžete investovat

| 26. května 2009 - 12:08 | Zprávy | Podílové fondy

Čím později budete peníze potřebovat, tím odvážnější ve své investici můžete být. A naopak, když víte, že peníze můžete investovat jen na půl roku, měli byste zůstat u hodně konzervativních produktů. Jinak totiž riskujete ztrátu, kterou v krátkém období nestačíte vyrovnat.

1 rok

termínované vklady a spořicí účty: 1 až 3 % ročně
Zhodnocení předem dané, neplatíte žádné poplatky, ale doba investice je přesně daná, když chcete peníze vybrat dřív, čeká vás u termínovaných vkladů pokuta. Výnos daníte 15 procenty.
fondy peněžního trhu: -2 až +2 % ročně
Zhodnocení kolísavé, může být i ztráta, ta však bývá minimální. Většinou bez poplatků, můžete vybrat kdykoli, když investujete na déle než 6 měsíců, nemusíte ze zisku platit daň.

3 roky

dluhopisové fondy: -5 až +10 % ročně
Zhodnocení kolísavé, může být i ztráta. Poplatek 1 až 2 procenta, můžete vybrat kdykoli, když investujete na déle než 6 měsíců, nemusíte ze zisku platit daň.
zajištěné fondy: 0 až 6 % ročně
Zhodnocení kolísavé, obvykle však bývá garantována přinejmenším návratnost vložených peněz.

5 let a více

smíšené a akciové fondy: -20 až +40 % ročně
Zhodnocení kolísavé, může být i výrazná ztráta. Vstupní poplatky až 5 procent. Můžete vybrat kdykoli, když investujete na déle než 6 měsíců, nemusíte ze zisku platit daň.
fondy životního cyklu: 5 až 15 % ročně
Zprvu investujete dynamicky, později se peníze přelijí do konzervativních produktů, to hlídá investiční společnost. Zhodnocení kolísavé, v průběhu může být i ztráta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.