« Zpět

| Většina podílových fondů letos výrazně ztratila

| 29. září 2008 - 10:22 | Zprávy | Podílové fondy

Jen několik tuzemských podílových fondů letos přineslo investorům výnosy, drtivá většina z jejich majetku naopak ubrala. Nízké výnosy vykázaly fondy peněžního trhu a některé dluhopisové fondy. Poměrně velké ztráty až na výjimky zaznamenaly fondy smíšené, fondy fondů a akciové fondy.

Ty v průměru přišly o 30 procent hodnoty. Vyplývá to ze statistiky Asociace pro kapitálový trh (AKAT) k 19. září 2008.

"Na rok 2008 nebudou investoři vzpomínat v dobrém. Na počátku poměrně "nevinná" americká hypoteční krize přerostla v krizi globální," řekl analytik společnosti AWD Lukáš Buřík. Dlouhotrvající obavy o zpomalení světové ekonomiky a pochybnosti okolo zdraví některých zejména finančních a realitních společností tlačí ceny akcií dolů, což se podepisuje i na výkonnosti podílových fondů. Nejvíce zasaženy jsou fondy akciové, drtivá většina z nich zaznamenala hluboké dvojciferné propady, dodal.

Velice proměnlivá je podle Buříka výkonnost dluhopisových fondů, některé dokázaly investorům zajistit slušný výnos, jiné se naopak dostaly do výrazných ztrát. Jedinou jistotou pro investory se tak staly fondy peněžního trhu, které získávají na popularitě právě v době krizí a propadů na akciových trzích, podotkl.

Nejúspěšnějším fondem je letos zatím s výnosem 4,37 procenta dluhopisový fond Pioneer obligační. Následoval KB dluhopisový s výnosem 4,22 procenta. Výkonnost ostatních fondů nepřesáhla čtyři procenta.

Největší ztráty měly fondy KB realitních společností (-49,7 procenta), AKRO fond nových ekonomik (-48 procent), ISČS Sporotrend (-46,5 procenta) a ČSOB akciový fond střední a východní Evropa (-44,6 procenta) .

Jaroslav Šulc z Vysoké školy finanční a správní míní, že u kolektivního investování budou dopady finanční krize záviset na psychóze na trhu. "Pokud vypukne panika, a pro tu v našich podmínkách nevidím věcné důvody, pak by mohlo být zle. Do jednoho žentouru by pak mohli spadnout vedle hazardérů i seriózní investoři," poznamenal. Na druhé straně může podle něj zbystřit pozornost ten, kdo cítí, že taková investiční příležitost k závratným ziskům se nemusí pár let již opakovat.

Situace na pobočkách investičních společností je zatím zdrženlivá. Obchody nejsou v nynějších rušných časech vyšší než v běžných dnech, ale ani v nejmenším neustaly, míní mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Většina investorů se v těchto dnech uchyluje ke konzervativním investicím do peněžních, dluhopisových a garantovaných fondů, upozornil šéf marketingu Investiční kapitálové společnosti KB Pavel Hoffman.

Počet Čechů, kteří investovali jednorázově větší částky do akciových a smíšených fondů, a jsou tedy výrazně ohroženi propadem akciových trhů, by mohl být odhadu ředitele KZ Finance Marka Janšty v rozmezí deset až dvacet tisíc. Celkově je podle něj v Česku něco přes 100.000 majitelů podílových listů, velká většina ale podle něj neutrpí velké ztráty.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, v prvním pololetí klesl o 19 miliard korun na 296 miliard Kč. Veškerý úbytek nastal v prvním čtvrtletí, ve druhém objem majetku ve fondech stagnoval. Za třetí kvartál zatím nejsou výsledky k dispozici. Nejvyšší odliv majetku zaznamenala v pololetí aktiva akciových fondů (-9,1 miliardy), následovaná dluhopisovými fondy (-6,2 miliardy) a smíšenými fondy (-4,6 miliardy). Naopak příliv aktiv se projevil pouze u zajištěných (1,2 miliardy) a nemovitostních fondů (400 milionů korun).

Také loni vykázaly fondy peněžního trhu nízké výnosy, dluhopisové fondy skončily vesměs v minusu. Velké rozdíly byly ve výkonnosti akciových a smíšených fondů, z nichž některé solidně vydělaly, jiné však postihly citelné ztráty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.