« Zpět

Věřitelé dostanou almužnu

| 8. prosince 2011 - 11:30 | Zprávy | Podílové fondy

Zkrachovalá investiční banka Lehman Brothers začne od nového roku vyplácet své věřitele PRAHA Gigant, ze kterého se stalo synonymum viníka finanční krize, se opět dostává do centra zájmu. Zkrachovalá investiční banka Lehman Brothers, jejíž pád v polovině září 2008 spustil globální finanční krizi, opustí na začátku příštího roku bankrotový režim. 

Zkrachovalá investiční banka Lehman Brothers začne od nového roku vyplácet své věřitele. PRAHA Gigant, ze kterého se stalo synonymum viníka finanční krize, se opět dostává do centra zájmu. Zkrachovalá investiční banka Lehman Brothers, jejíž pád v polovině září 2008 spustil globální finanční krizi, opustí na začátku příštího roku bankrotový režim.
Kdysi čtvrtá největší investiční banka v USA se vrací na titulní strany světových novin, ale vlastně jde již jen o pouhou skořápku. Až se vyplatí věřitelé, obr s více než 150letou historií definitivně zmizí.
Banka už prodala či uzavřela řadu aktivit a podle soudu nyní může ukončit a prodat zbývající operace a majetek.
Očekává se, že na začátku příštího roku začne postupně vyplácet věřitele z výnosu prodeje aktiv, která podle odhadů dosahují celkové hodnoty 65 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu korun). Věřitelé tak získají výrazně méně, než sami chtěli. Celkem jejich požadavky totiž dosahují 450 miliard dolarů.
Akcionáři banky, jejíž akcie dosáhly v únoru 2007 maxima na více než 86 dolarech, nedostanou z likvidace nic, jak je u bankrotů obvyklé. Nezajištění věřitelé získají v závislosti na typu úvěru přes 20 centů za každý dolar pohledávky.
Insolvence společnosti se táhla přes tři roky a šlo o největší bankrot v dějinách Spojených států. Tak zdlouhavý průběh vysvětluje fakt, že Lehman Brothers měla složitou strukturu a dceřiné firmy ve více než 40 zemích světa.
Okolo bankrotu finančního gigantu se rozhořel zajímavý byznys. Jen na platbách právníkům, poradcům a za další výdaje spojené s insolvencí se z aktiv Lehman Brothers zaplatilo přes 1,5 miliardy dolarů.
Dlouhá nebyla ale jen příprava reorganizačního plánu. I samotné vyplacení věřitelů nepůjde snadno a rychle. Banka má nyní totiž k dispozici jen část požadované sumy. Větší díl je zatím ještě například v podobě nemovitostí, které se nejprve musí prodat. Podle odhadů by tak mohlo trvat ještě několik let, než v Lehman Brothers definitivně zhasnou světla.
Ke svému konci tak míří drahá odysea finančního světa. Z „lehmanů“ se stal symbol hospodářské krize a dnes se běžně používá spojení před a po pádu Lehman Brothers.
Dlouholetý ředitel banky Richard Fuld je dnes řazen k největším zlodějům z finančních institucí. Ačkoli dva roky před kolapsem amerického bankovního systému věděl o problémech, které Lehman Brothers měla, vydělával na bonusech desítky milionů dolarů.
Podobně jako další finančníky zlákala i Fulda vidina vysokých výdělků z finančních produktů navázaných na americké hypotéky. Ty tehdy mohl získat téměř každý, banky půjčovaly a pohledávky dál přeprodávaly na finančních trzích v podobě nejrůznějších derivátů, jejichž hodnota díky zdánlivé stabilitě trhu rostla.
Ve chvíli, kdy ale úroky z hypoték příliš stouply a lidé nezvládali splácet, bublina praskla a z cenných papírů nic nezbylo. Lehman Brothers na začátku září 2008 oznámila čtyřmiliardovou ztrátu. Americká vláda se tehdy rozhodla, že banku zachraňovat nebude, a nechala ji zbankrotovat. Následovala nejhorší finanční krize od 30. let minulého století.

***

Pád Lehman Brothers

cena akcií (USD) tržní kapitalizace (mld. USD)

Richard Fuld - šéf Lehman Brothers v době jejího bankrotu

2. 2. 2007

zdroj: Reuters

9. 9. 2008

bankrot 15. 9. 2008

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.