« Zpět

Velký obrat na světových trzích

| 1. prosince 2011 - 12:32 | Zprávy | Podílové fondy

Hlavní světové centrální banky se dohodly, že sníží úročení úvěrů komerčním bankám. Trhy začaly růst. PRAHA Většina hlavních akciových trhů výrazně rostla, také česká burza vyskočila o víc než čtyři procenta. Euro stouplo vůči dolaru o 1,2 procenta. 

Hlavní světové centrální banky se dohodly, že sníží úročení úvěrů komerčním bankám. Trhy začaly růst.
PRAHA Většina hlavních akciových trhů výrazně rostla, také česká burza vyskočila o víc než čtyři procenta. Euro stouplo vůči dolaru o 1,2 procenta. Výnosy německých a amerických dluhopisů klesaly.
Světové finanční trhy zažily téměř zázračné vzkříšení. Způsobila ho dohoda hlavních světových centrálních bank.
Guvernéři slíbili, že dolijí na dluhy zmítané finanční trhy peníze. Chtějí tak posílit schopnost komerčních bank financovat podnikatele a firmy.
Centrální banky se dohodly, že zlevní komerčním bankám přístup k dolarům a v případě potřeby jim umožní pohotově čerpat i další měny. Ve společném prohlášení to včera uvedly Evropská centrální banka spolu s americkým Fedem a centrálními bankami Británie, Kanady, Japonska a Švýcarska.
„Na finančních trzích zavládla euforie. Skutečnost, že je to koordinovaný krok, trh překvapila a zvýšila zájem o rizikové obchody,“ řekl analytik společnosti GFT Boris Schlossberg.
Od pondělí 5. prosince centrální banky sníží komerčním bankám o půl procentního bodu náklady na takzvané dolarové swapy, v nichž banky získávají dolary k vlastnímu refinancování. To podle analytiků sníží finanční napětí, které nyní kvůli dluhové krizi zažívají zejména evropské banky. Některé menší banky se totiž potýkaly s nedostatkem dolarů.
Vzájemná nedůvěra bank vyvolaná obavami o návratnost půjček snížila jejich ochotu vzájemně si půjčovat peníze. Hrozilo, že banky nebudou schopné poskytovat úvěry firmám a financovat tak obnovu ekonomického růstu.
K dalšímu posílení likvidity na finančních trzích mohou přispět i čínské banky. Čína včera oznámila, že kvůli zpomalení ekonomiky snižuje požadavky na rezervy bank. Čínské banky tak budou moci pouštět na trh víc peněz. Těžit z toho mohou i evropské firmy, jejichž export do Číny neustále roste. Koordinovaná akce centrálních bank připomněla podobný zásah v době hypoteční a finanční krize v roce 2007 a 2008, kdy byl také ochromen trh mezibankovních úvěrů. „Snižuje to náklady financování v dolarech a jiných měnách - je to sice malé, ale je to vzpruha pro ziskovost bank a dává jim to lepší šance na posílení kapitálové přiměřenosti,“ řekl agentuře Reuters Christian Schulz z Berenberg Bank.
Z vlny euforie na finančních trzích těžilo i Česko. Zatímco ve včerejších ranních hodinách museli Češi za jedno euro zaplatit 25,55 koruny, během dne česká měna posílila a obchodovala se v kurzu 25,30 koruny za euro.
Další dobrou zprávou pro Česko je, že se ministerstvu financí podařilo prodat emisi pětiletých dluhopisů. V prvním kole se prodaly dluhopisy za 7,63 miliardy korun a poptávka po nich více než dvojnásobně překročila nabídku. Ve druhém kole pak ministerstvo financí přijalo nabídky na nákup dluhopisů v objemu 1,16 miliardy korun. V obou kolech tak Česká republika získala asi 8,79 miliardy korun. Cílem přitom bylo prodat dluhopisy v objemu osmi miliard korun. Přesto ale vzrostl výnos, který musí vláda investorům zaplatit. Zatímco ve srovnatelné aukci v srpnu činil výnos 2,88 procenta, včerejší české dluhopisy vynesou investorům již 3,52 procenta.
Podle některých ekonomů ale včerejší dohoda centrálních bank o posílení likvidity na mezibankovním trhu poskytne pouze placebo efekt. Podle některých názorů bude důsledkem dolití dolarů budoucí oslabení eura. Více než na včerejší akci světových centrálních bank bude záležet na bruselském summitu EU 9. prosince. Na něm by se měli evropští lídři dohodnout na mechanismu, jak dále půjčovat peníze oslabeným zemím.

***

Rozhodnutí centrálních bank eurozóny, USA, Japonska, Velké Británie, Kanady a Švýcarska od pondělí 5. prosince sníží centrální banky o půl procenta náklady na nákup dolarů pro refinancování komerčních bank

Včerejší vývoj akciových indexů

Německo DAX 30 6089 +4,98

Velká Británie FTSE 100 5505 +3,16

Francie CAC 40 3155 +4,22

Česko PX 878,9 +4,21

Zdroj: Reuters

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.