« Zpět

V podílových fondech se dividendy neztratí

| 11. září 2008 - 10:35 | Zprávy | Podílové fondy

Když se řekne dividendy, vzpomenou si držitelé akcií na pravidelný přírůstek peněz na jejich kontech. Investoři do podílových fondů se musí smířit s tím, že peníze neuvidí, ale může je uklidnit, že pokud jim je nevyplatí, fond je za ně znovu investuje. Majitelé akcií se zpravidla mohou každý rok těšit na výplatu dividendy. Kdo ale místo akcií nakoupil akciové podílové fondy , je o tento zážitek připraven.

Neznamená to ale, že přijde i o podíl na zisku, který firmy akcionářům vyplácejí. Fondy ve velké většině získané dividendy znovu investují a zvyšují tak hodnotu podílových listů. Několik fondů v Česku vyplácí podílníkům vlastní dividendu. Zpravidla jde o fondy pro nadace a právnické osoby. Investiční společnosti mají dvě možnosti – buď dividendu vyplácet, nebo ne. „Dividendu vyplácíme pouze u dvou fondů určených nadacím a nadačním fondům,“ tvrdí Roman Dvořák, analytik Pioneer Investments . Zdůvodňuje to potřebou nadací pravidelně dávat peníze na charitativní účely.

„Dividendy vyplácíme podle požadavku klienta,“ tvrdí Martin Fuchs, ředitel oddělení investičních produktů HSBC Banky, která se zaměřuje hlavně na bonitnější klienty. Většinou investiční společnosti nabízejí dividendy právnickým osobám, jelikož je to pro ně výhodnější. Firma dovede odhadnout dividendu s poměrně velkou přesností a také ví, kdy se vyplácí, tvrdí Josef Beneš, ředitel ČSOB Asset Managementu.

ČP Invest u svých fondů pro fyzické osoby provádí stoprocentní reinvestici získaných dividend. Dividendové fondy nenabízí ani Česká spořitelna . ING má tři fondy, které mohou být v podobě kapitalizační, tedy reinvestiční, či dividendové, z nichž proudí peníze ke klientovi během doby, kdy do fondu investuje.

Existují i méně tradiční způsoby. „Dividenda se připíše klientovi ve formě podílového listu k jeho majetku,“ popisuje Fuchs. Jsou i akciové fondy , které se přímo zaměřují na tituly, které mají potenciál, že ponesou zajímavé dividendy. Analytici tvrdí, že dividenda i tak ale zůstane jen menší složkou výnosu, jelikož přirozený růst cen akcií v portfoliu je výnosnější. Sázka na firmy, které vyplácejí dividendy, také nemusí být zárukou toho, že si fondy sestavené z takových akcií povedou lépe. Příkladem, kdy se dividendovým akciím nedařilo, může být tento rok. Deset akcií z Dow Jones Industrial , které nesou akcionářům největší dividendové příjmy, kleslo k 22. srpnu 2008 o 19,6 procenta. Celý index ztratil 12,3 procenta. „Spoustu titulů s nejvyšším dividendovým výnosem tvořily v poslední době banky, které dnes nejvíce ztrácejí,“ tvrdí Dvořák. Na druhou stranu firmy, které obvykle přináší vlastníkům vysoké dividendy, jsou známy jako tzv. defenzivní tituly . Je to proto, že podle teorie by právě vidina dividendy měla způsobit nechuť investorů prodávat jejich akcie, když přináší předvídatelné zisky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.