« Zpět

Tokijská burza kvůli krizi eura klesla na minimum za 2,5 roku

| 25. listopadu 2011 - 11:23 | Zprávy | Podílové fondy

Tokio 24. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh dnes navázal na středeční propady světových burz a jeho hlavní index sestoupil po sérii oslabování nejníže za více než dva a půl roku. Investory čím dál víc znepokojuje vývoj dluhové krize v eurozóně a šokem byla středeční nepodařená aukce německých státních dluhopisů. 

Tokio 24. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh dnes navázal na středeční propady světových burz a jeho hlavní index sestoupil po sérii oslabování nejníže za více než dva a půl roku. Investory čím dál víc znepokojuje vývoj dluhové krize v eurozóně a šokem byla středeční nepodařená aukce německých státních dluhopisů. Na asijském devizovém trhu se euro vůči dolaru po středečním výprodeji dočasně stabilizovalo.
Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,8 procenta na 8165,18 bodu, nejníže do dubna 2009. Širší index Topix oslabil o 1,6 procenta.

Strach z prohlubování dluhové krize v eurozóně zesílil po krachu středeční aukce německých desetiletých dluhopisů. Na trzích to zvýšilo obavy, že krize začíná ohrožovat už i největší evropskou ekonomiku, která přitom bude muset vydávat stále víc peněz na záchranu ostatních členů eurozóny. Akcie v západní Evropě a v USA kvůli tomu ve středu klesly šestý den po sobě a hlavní indexy Wall Street se propadly o více než dvě procenta.

"Svět je v chaosu, a každý velký trh reaguje spíš na obavy z Evropy než na vlastní data a vývoj vlastní ekonomiky," řekl agentuře Reuters Masajoši Okamoto z makléřské firmy Juhiya Securities. Podle analytiků přitom dnešní pokles v Tokiu tlumily nákupy ze strany veřejných penzijních fondů a intervenčního fondu japonské centrální banky.

Na devizovém trhu se euro stabilizovalo v blízkosti sedmitýdenních minim vůči dolaru, kam kleslo kvůli aukci německých dluhopisů. Obchodníci však předpokládají, že evropská měna zůstane pod tlakem,

"Jestliže bude muset Německo platit vyšší náklady za své půjčky, je jasné že nebude moci pomáhat celé eurozóně. Pokud budou výnosy německých dluhopisů dál růst, mohl by to být dokonce i spouštěč rozpadu eurozóny," řekl Makoto Nodži ze společnosti SMBC Nikko Securities.

Euro se ke konci tokijského obchodování pohybovalo kolem 1,3377 USD, mírně nad středečním newyorským závěrem 1,3345 USD. Vůči jenu sestoupilo na šestitýdenní minimum 102,90 JPY z newyorských 103,23 JPY. Dolar vůči japonské měně po středečním vzestupu na téměř dvoutýdenní maximum oslabil o 0,3 procenta na 77,05 JPY.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.