« Zpět

Státní dluhopisy: slušný výnos, ale až za pět let

| 27. září 2011 - 10:40 | Zprávy | Podílové fondy

Nové státní dluhopisy, které lze nakoupit od 3. října, porážejí termínované vklady, ale prohrávají se stavebním spořením i penzijním připojištěním. Koupit si státní dluhopis bude snadné. Nemusíte být ani plnoletí - nezletilci je mohou nakupovat prostřednictvím zákonného zástupce. 

Nové státní dluhopisy, které lze nakoupit od 3. října, porážejí termínované vklady, ale prohrávají se stavebním spořením i penzijním připojištěním. Koupit si státní dluhopis bude snadné. Nemusíte být ani plnoletí - nezletilci je mohou nakupovat prostřednictvím zákonného zástupce. Stačí prostě zajít do jedné ze tří bank, které budou dluhopisy distribuovat - jsou jimi Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka. Pozor dejte u České spořitelny: dluhopisy jsou vždy k mání v 77 pobočkách, v dalších 147, jen pokud je přítomen speciálně vyškolený privátní poradce.
Potřebovat budete jen občanský průkaz. „Žádost o úpis sepíše s klientem pracovník banky, není třeba s sebou nosit žádné předvyplněné formuláře,“ vysvětluje Pavla Hávová z ČSOB. Žádost není možné poslat elektronicky.
Do pěti dnů od chvíle, kdy v bance žádost sepíšete, jí musíte doručit peníze. Když přijdou později, vrátí vám je zpátky a žádné dluhopisy nezapíší. Rozhodně se tedy nevyplatí odkládat platbu s tím, že upisovací období končí až 1. listopadu.

Není lepší obyčejný termíňák?

Mnoho lidí trápí otázka, zda vůbec státní dluhopisy kupovat. Není výhodnější termínovaný vklad či stavební spoření? Šalamounská odpověď zní: Jak pro koho. Například spořicí účet ING Konto přináší zhodnocení „jen“ 1,75%ročně. Pokud vydržíte v investici celých pět let, je státní spořicí dluhopis výhodnější (průměrné zhodnocení 3,09 % ročně). Pokud však po roce peníze vyberete, u státních dluhopisů to bude komplikované a navíc dostanete za rok jen 0,85 % na úroku. Neměli byste si totiž myslet, že třeba po dvou letech držení vám dluhopisy přinesou průměrný zisk. Zhodnocuje se v každém roce jinak a pochopitelně v prvních letech jsou výnosy nejnižší.
Pro lidi starší 55 let je podstatně výhodnější peníze uložit do penzijního připojištění. A to i v situaci, kdy se od roku 2013 budou podmínky tohoto produktu měnit. Při jednorázovém vkladu 100 000 korun vydělá klient v penzijním připojištění přibližně o 15 tisíc víc než ve státních dluhopisech. Pro mladší lidi však tato alternativa neplatí - podmínkou penzijního připojištění totiž je spořit minimálně do 60 let.
Naproti tomu je stavební spoření pro každého. Minimální spořicí cyklus u něj je šest let, takže klient musí vydržet o rok déle než u dluhopisů. Navíc v budoucnu by mělo platit, že připsanou státní podporu bude nutné využít účelově, bance bude třeba předložit účtenky, že jste je investovali do bydlení. U stotisícové investice by šlo o 10 633 korun, které by klient získal tímto způsobem.
Nemusíte čekat celých pět let, ale...

Pokud nakoupíte státní dluhopisy a v průběhu roku či pěti let do splatnosti budete nutně potřebovat peníze, můžete požádat i o předčasný odkup. Není to však tak jednoduché, jak byste si na první pohled mohli myslet. Nejprve je třeba o předčasný odkup podat žádost. To je možné udělat v bance, na peníze však budete dost dlouho čekat. Například ten, kdo o odkup požádá u ročních (diskontovaných) dluhopisů v termínu od 1. 3. do 29. 5., dostane peníze vyplaceny 2. 7. Takže když hotovost potřebujete začátkem března, počkáte si na ni 4 měsíce. Pětileté dluhopisy si musíte ponechat alespoň rok, pak je postup obdobný jako u ročních.

***
Zhodnocení u pětiletých dluhopisů
1. rok 0,85 %
2. rok 1,50 %
3. rok 3,00 %
4. rok 4,50 %
5. rok 6,00 %

Dluhopisy můžete koupit na rok či na pět let. Když budete peníze potřebovat dřív, lze o ně požádat. Není to však moc rychlé.

Spořicí státní dluhopisy - jaké můžete nakoupit a kolik vynesou? * Státní spořicí dluhopisy můžete nakupovat od 3. října do 1. listopadu 2011. * Hodnota jednoho dluhopisu je 1 koruna, koupit jich však musíte minimálně 1 000 kusů. * Dluhopisy je třeba osobně objednat v bance a nejpozději do pěti dní od objednání je i zaplatit. V případě, že budete platit převodem z účtu, počítejte s rezervou tří dní na mezibankovní převod. * 11. 11. 2011 vám zakoupené a zaplacené dluhopisy zapíší na účet v Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP). Kolik ročně vynesou dluhopisy za 1000 korun: Diskontované - roční výnos 20 Kč Mají roční splatnost - peníze zpět dostanete ke 12. listopadu 2012 pořizovací cena 1 000 dluhopisů je 980 korun, vyplatí vám 1 000 korun. Kuponové - roční výnos 31 Kč Mají pětiletou splatnost - peníze zpět dostanete 12. listopadu 2016 pořizovací cena 1 000 dluhopisů je 1 000 korun, výnos vám každý rok pošlou na běžný účet, celkem to bude 158 korun během pěti let. Reinvestiční - roční výnos 34 Kč Mají pětiletou splatnost - peníze zpět dostanete 12. listopadu 2016 pořizovací cena 1 000 dluhopisů je 1 000 korun, každoroční výnos připíší k vašemu vkladu a v následujících letech se bude též zhodnocovat, po pěti letech vyplatí 1 170 korun. 

378 distribučních míst České spořitelny, Komerční banky a ČSOB bude nabízet spořicí státní dluhopisy.

10 miliard korun bude hodnota pilotní emise státních spořicích dluhopisů, kterou lze nakoupit v říjnu 2011.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.