« Zpět

Skoro všechny podílové fondy loni výrazně ztratily

| 6. ledna 2009 - 13:06 | Zprávy | Podílové fondy

Obrovské akciové propady mají samozřejmě dopad na podílové fondy. Finanční krize ale dokázala v průměru do minusu dostat i fondy peněžního trhu. Majetek Čechů uložený v tuzemských podílových fondech loni až na několik výjimek výrazně klesl. Nízké výnosy vykázalo několik fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů.

Obrovské akciové propady mají samozřejmě dopad na podílové fondy. Finanční krize ale dokázala v průměru do minusu dostat i fondy peněžního trhu.

Majetek Čechů uložený v tuzemských podílových fondech loni až na několik výjimek výrazně klesl. Nízké výnosy vykázalo několik fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů. Poměrně velké ztráty zaznamenaly vesměs fondy smíšené, fondy fondů a akciové fondy. Ty v průměru přišly o více než polovinu hodnoty. Vyplývá to ze statistiky Asociace pro kapitálový trh (AKAT) k 26. prosinci 2008.

Nejúspěšnějšími fondy byly loni s výnosem 5,64 procenta dluhopisový Pioneer obligační fond a KB Dluhopisový s výnosem 5,27 procenta. Následovaly ČSOB Bond Mix se 4,73 procenta a smíšený J&T AM Perspektiva, který vynesl 4,28 procenta.

Největší ztráty měly akciové fondy ISČS Sporotrend (-68,02 procenta), ČSOB Realitní Mix (-62,99 procenta), smíšený KB realitních společností (-64,29 procenta). Z peněžních fondů na tom byl nejhůř IKS peněžní trh Plus (-5,9 procenta), z dluhopisových ISČS High Yield dividendový (-34,42 procenta).

Majetek Čechů v podílových fondech během loňského třetího čtvrtletí poklesl o 5,64 miliardy Kč, za tři čtvrtletí roku to bylo 25 miliard na 290,5 miliardy Kč. Údaje za celý rok ještě nejsou k dispozici. Příčinou poklesu byl podle odborníků propad finančních trhů a následná panika investorů.

Pokud se podaří překlenout finanční krizi , mohly by v letošním roce akciové trhy opět nastartovat růst. Podle většiny odhadů by k tomu mohlo dojít ale nejdříve ve druhé polovině roku. Další vývoj dluhopisového trhu bude do značné míry záviset na důvěře mezi institucemi. Peněžní fondy by mohly svými výnosy v tomto roce opět porážet inflaci , která ovšem bude dosahovat velmi nízkých hodnot, odhadl Petr Zámečník, šéfredaktor Investujeme.cz

Také předloni vykázaly fondy peněžního trhu nízké výnosy, dluhopisové fondy skončily vesměs v minusu. Velké rozdíly byly ve výkonnosti akciových a smíšených fondů, z nichž některé solidně vydělaly, jiné však postihly také citelné ztráty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.