« Zpět

Škola finanční gramotnosti: fondy životního cyklu, ETF, měnové riziko

| 30. listopadu 2011 - 12:51 | Zprávy | Podílové fondy

V minulé lekci jsme se naučili rozlišovat typy podílových fondů, to ovšem stále není ani nutné minimum k tomu, abychom mohli kvalifikovaně vybrat fond pro nás nejlepší. Dnes si objasníme další pojmy, které vám výběr usnadní a dost možná nám pomůžou vydělat. Pojďme rovnou na věc. 

V minulé lekci jsme se naučili rozlišovat typy podílových fondů, to ovšem stále není ani nutné minimum k tomu, abychom mohli kvalifikovaně vybrat fond pro nás nejlepší. Dnes si objasníme další pojmy, které vám výběr usnadní a dost možná nám pomůžou vydělat. Pojďme rovnou na věc.

* Škola finanční gramotnosti: typy podílových fondů

Než si vysvětlíme, co znamená zkratka ETF a jak ETF fungují, musíme nejdřív vědět, co jsou toindexy. Index se říká skupině akciových titulů (firem), které jsou pro daný trh stěžejní. Jménanejvýznamnějších indexů jsou často zmiňována ivmédiích –jistě jste někdy slyšeli o americkém S&P 500, německém DAX nebo českém indexu PX.

Každý zindexů sleduje ceny akcií nějakého pevně stanoveného počtu firem, vybraných podle předem daného klíče. Často se setkáme s indexy, které sledují „nejsilnější firmy“ jisté země, regionu či jinak než geograficky vymezené skupiny zemí (například rozvíjející se země), vybrané firmy z některého průmyslového odvětví – například farmaceutické firmy, chemický průmysl – a podobně.

Akcie každé zfirem má také stanovenou váhu, jakou se podílí na celkové hodnotě indexu. Například index S&P 500 zahrnuje celkem 500 převážně amerických velkých firem a ani ta největší z nich nemá na celkové hodnotě indexu větší než čtyřprocentní podíl.

To například v českém indexu PX má jediná společnost podíl zhruba 22 procent. Pokud tipujete ČEZ, tipujete správně. Bohužel v Česku nemáme dostatek velkých firem na to, aby se ČEZu vyrovnaly a ukously si větší kousek koláče. Rozdíl je v tom, že kdyby se cokoli hodně ošklivého stalo jedné zfirem indexu S&P 500, samotný index nemusí ani cítit velký výkyv. Pokud by se něco ošklivého stalo ČEZu...

A poznámka na závěr – najdeme také indexy, které sledují jiná podkladová aktiva než akcie, například vybrané komodity, ale nebudeme si to dneska dělat složitější.

A teď zpět k ETF. Zkratka ETF znamená exchange traded funds, což se do češtinypřekládá jakoburzovně obchodované fondy nebo fondy obchodované na burze – ovšem překládá se to poměrně zřídka, většinou se setkáte svýrazem anglickým nebos pouhou zkratkou.

Filozofie ETF spočívá v tom, že není třeba platit žádného (rádoby) portfolio manažera, který se celý rok snaží nakupovat a prodávat akcie, když suma sumárum má na konci roku často plus minus tytéž výsledky jako index. Někdo chytrý si tedy pořídil počítač anaprogramoval ho tak, že nakupuje a prodává do portfolia přesně tak, jak se mění index.Provoz počítače pak měsíčně spolyká daleko méně peněz nežprovoz nejlevnějšího portfolio manažera, protožekompjútr nemusí kupovat kravaty,zvát přítelkyně do drahých restaurací aodvést půlku výdělku na daních. Což se samozřejmě odrazí vpoplatcích, které platíte vy.

Pro srovnání: poplatky za správu akciového fondu se běžně pohybují ročně kolem dvou procent ze všeho, co ve fondu máte, kdežto správní poplatek ETF fondu bývá půl procenta i nižší. Možná si říkáte, že rozdíl 1,5 procenta není až tak mnoho, když si ale spočítáte rozdíl u desetileté investice, tak zjistíte, že se jedná o desítky tisíc! Udelšího horizontu to pak bude ještě více.

Teď se na chvíl vraťme k látce jedné z předchozích hodinŠkoly finanční gramotnosti. Byla věnovaná tomu, jakoupoužít strategiipro spoření na penzi. Říkali jsme si, že pokud máme dodůchodu ještědaleko, je vhodné zvolit akciový fond, na střední dobu dluhopisový fond a pak na krátkou dobu něco ještě konzervativnějšího, jako je například spořicí účet: Jak spořit na stáří.

Vzpomínáte? No jo, kdo na to ale má neustále myslet? Neexistuje třeba něco, co „samo“ bude vědět, kdy chci vybrat peníze, a podle toho to „samo“ automaticky moje investice přesune?

Ano existuje. Říká se tomu fond životního cyklu. Ze začátku fond investuje naplno do akcií a snaží se tak získat maximální výnos. Pak řekněme sedm až deset let před plánovaným výběrem pomalu začne přelévat aktiva zakcií do něčeho konzervativnějšího, jako jsou například dluhopisy. No apak těsně před koncem investice, asi tak tři až pět let, se vaše investice ještěvíc „zkonzervativní“ přesunem do fondů peněžního trhu nebo rovnou hotovosti. Investicí do takového fondu můžete maximalizovat výnos a zároveň minimalizovat riziko ztráty hodnoty investice a také péči o ni.

Fond životního cyklu je tedy velmi pohodlný způsob, pokud míříte na nějakou událost daleko včase (typicky odchod do důchodu), ale nechcete na to neustále myslet ařešit otázky, jestli už je ten správný čas zbavit se akcií (když tak krásně rostou) a podobně. Rozhodnutí za vás udělají profesionálové.

Samozřejmě můžete nakoupit tento fond i na kratší dobu, třeba sedm let, akciová fáze se přeskočí, úvodní nákup se udělá převážně do dluhopisů a časem se investice dál „zkonzervativňuje“. Nevyužijete tak naplno toho, co fond životního cyklu umí, ale to nemusí být na závadu.

Velmi důležitým parametrem fondu je, v jaké měně je denominován, česky – v jaké měně jsou v tomto fondu uloženy peníze. Česká koruna byla v minulém roce celosvětově nejvíce rostoucí měnou – to zní opravdu skvěle. Na výplatní pásce jste měli stále stejné „číslo“, ale při výletu do zahraničí jste si mohli pořizovatvíc a víc zboží.

Podívejme se na to ale z jiného úhlu pohledu, když koruna posiluje, všechny ostatní měny oslabují. Zkontrolujte si svoje portfolio, v jaké měně investujete. Klidně se třeba může stát, že pokud je koruna vzhledem k dolaru o pět procent silnější, než byla před rokem, a vy jste během tohoto roku zhodnotili svoje peníze v dolarovém fondu o pět procent, jste vlastně – vzhledem k tomu, co si za svoje peníze koupíte doma – na nule.

Tak to samozřejmě bylo, dokud koruna rostla, aktuálně ovšem její kurz k jiným měnám poměrně rychle klesá. Pokud bude oslabovat dlouhodobě, bude se doporučovat investovat v jakékoliv jiné měně. Zhodnocení fondu se pak bude sčítat s tím, o kolik procent koruna oslabila.

Bohužel nikdo neví, jak to bude příští rok. Obrana je jednoduchá: diverzifikovat. Tedy nakoupit něco v korunách a něco v eurech nebo dolarech.

Ostatně – že diverzifikace, rozdělování rizika,je jednou z nejdůležitějších zásad investování a že nemáte vsázet svoji budoucnost na jedinou kartu, jsme si řekli už hodněkrát. Abudete to slýchat určitě i dál. Tak dlouho, dokud až vás o půlnoci vzbudí a zakřičí na vás investice, nevyletí z vásautomaticky diverzifikace.

============================================

--------------------------------------------
Indexy se samozřejmě v průběhu času mění. Mění se jak váha jednotlivých firem, tak firmy samotné– některé zkrachují, význam jiných postupem času upadne, objeví se nové.

 Například jeden z nejstarších indexů vůbec Dow Jones Industrial Average sleduje od roku 1896 třicet důležitých amerických firem. Po celou dobu trvání indexu vněm však vydržela jediná firma – General Electric.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.