« Zpět

Šéf UBS kvůli aféře odstoupil

| 26. září 2011 - 10:14 | Zprávy | Podílové fondy

Oswald Grübel odešel po odhalení skandálu, který banku připravil o 2,3 miliardy dolarů. Veterán švýcarského bankovnictví Oswald Grübel opustil křeslo šéfa banky UBS. Sedmašedesátiletý Grübel odstoupil ze svého postu, přestože ho k tomu správní rada nevyzvala. 

Ve funkci ho nahradí Sergio Ermotti, který dosud řídil aktivity UBS v Evropě, na Blízkém východě a v Africe.
Sobotní rezignace Grübela přišla deset dní poté, co v bance vyplula na povrch aféra s neschválenými obchody. Makléř Kweku Adoboli, který byl obviněn z podvodu a falšování účetnictví a nyní čeká ve vazbě na další soudní slyšení, způsobil svým jednáním UBS škodu 2,3 miliardy dolarů.
Prezident banky Kaspar Villiger uvedl, že rada nechtěla po Grübelovi okamžitou rezignaci, on ale na svém odchodu trval.
„Jako ředitel nesu plnou zodpovědnost za vše, co se v UBS děje. Svou rezignaci nenesu lehce. Jsem ale přesvědčen, že je v nejlepším zájmu UBS vyjít vstříc budoucnosti s novým lídrem,“ uvedl ve svém dopise zaměstnancům Grübel.
Nový ředitel, staré bolesti Oním novým lídrem bude, alespoň dočasně, jednapadesátiletý Švýcar Sergio Ermotti. Jeho hlavním úkolem bude dohlédnout na urychlenou přestavbu divize investičního bankovnictví, ve které vznikly nynější problémy a obrovská ztráta.
Ermotti má pro tento úkol dobré předpoklady. Investičnímu bankovnictví, akciovým trhům a složitým finančním instrumentům se věnoval jak během své dlouholeté kariéry ve společnosti Merill Lynch, tak později v bance UniCredit.
Aktuální skandál ale není první bolestí, kterou bance způsobila její sekce věnující se investicím. UBS se, stejně jako mnoho dalších, spálila při investování do různých finančních derivátů souvisejících s rizikovými hypotékami v USA. Po prasknutí bubliny v roce 2008 přišla o 50 miliard dolarů a musela být zachráněna finanční injekcí od švýcarské centrální banky. Právě tehdy UBS povolala z penze Oswalda Grübela, aby banku stabilizoval. Grübel si díky svým schopnostem během působení v Credit Suisse vysloužil přezdívku „Svatý Ossie“ a své dovednosti prokázal i v UBS. Do černých čísel ji vrátil už po půl roce v nové funkci a navíc vyřešil spor s americkými úřady ohledně bankovního tajemství a daňových úniků.
Grübel si v roce 2009 stanovil cíl, podle nějž měla banka do pěti let dosáhnout zisku 15 miliard švýcarských franků. Kvůli tomu rozšířil investiční část banky a byl ochoten podstoupit více rizika. Výsledek je již známý - ztráta více než dvou miliard dolarů.
„Investiční bankovnictví bude v budoucnosti méně komplexní, ponese méně rizik a bude používat méně kapitálu,“ uvedl v reakci na skandál prezident UBS Villiger. Restrukturalizace podle něj potrvá dva až tři roky.
Ve funkci na rozdíl od Grübela zůstal šéf divize investičního bankovnictví UBS, Carsten Kengeter, který je ze svého postu za poslední události teoreticky přímo odpovědný. Nový ředitel: rok, nebo déle?
Zda Ermotti ve své nové funkci uspěje, ukáže až čas. Zda v ní zůstane, závisí na rozhodnutí správní rady. Ta o novém šéfovi UBS bude rozhodovat zřejmě příští rok na jaře. Kaspar Viliger uvedl, že rada bude posuzovat různé kandidáty. Ermotti má ale podle něj velký potenciál stát se z přechodného ředitele tím permanentním.

Akcie UBS za poslední půlrok ztratily více než 40 procent své hodnoty (v CHF)
Nový muž číslo jedna: Sergio Ermotti

Věk: 51 let Kariéra v UBS: V dubnu 2011 nastoupil jako šéf aktivit společnosti v Evropě, na Blízkém východě a v Africe Ermotti pracoval v letech 1987 až 2003 na různých pozicích v bance Merill Lynch. Na starosti měl hlavně akciové trhy a investiční bankovnictví. Od roku 2005 do roku 2010 působil v UniCredit Bank.
Oswald Grübel
Věk: 67 let Kariéra v UBS: generální ředitel od února 2009 do září 2011 Grübel svou kariéru odstartoval na začátku 70. let 20. století ve společném podniku bostonské investiční banky White Weld & Co. a Credit Suisse. V letech 2002 až 2007 byl generálním ředitelem Credit Suisse.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.