« Zpět

Propad akciových titulů v čele s bankami a developery

| 24. června 2008 - 10:31 | Zprávy | Podílové fondy

Nebýt pátečního odpoledne, měli by investoři uplynulý týden více důvodů k dobré náladě. Mírný růst trhu vystřídal na závěr týdne silný propad pod taktovkou negativního sentimentu po otevření amerických akciových trhů. Celkem tak trh RM-SYSTÉM ztratil 1,8% a index RM uzavřel na 2 797 bodech.

Pátek 13. byl přitom již minulý týden.

Obavy z hospodářských výsledků a odpisů velkých zahraničních investičních bank v druhém kvartálu letošního roku daly opět najevo, že kreditní krize je stále v živé paměti všech investorů a hned tak se obavy z realitního a finančních titulů nezmírní. V souladu s hysterií v pátek propadly nejsilněji akcie Orco, Erste Bank, Komerční Banky, Pegasu a silně ztrácel rovněž Philip Morris ČR, většina titulů oslabovala bez jakýkoliv fundamentálních zpráv. Propad byl umocněn pravděpodobně nuceným uzavíráním stop lossových pozic.
Orco na minimech
Ctít otřepanou frázi ?Trend is your friend? se velmi často vyplatí zjistili ti, co po mírné korekci předešlých propadů znovu nastoupili do pozic v Orco. Kurz tohoto realitního titulu propadá už téměř rok, ale v minulém týdnu ukázal zajímavou obrátku poté, co našel krátkodobé dno na hodnotě 940 Kč. Následný růst k 1 030 Kč byl však jen dočasným jevem a v pátek se titul dokonce dostal pod hranici 900 Kč. Najít dno propadu je při dnešní nervozitě na trhu opravdu velmi těžké.
Z pohledu fundamentu je nízký kurz akcie pro většinu analytiků neopodstatněný, společnost sice vykazuje v současné době zhoršené hospodaření, ale ještě před rokem by tento fakt těžko zavdal příčinu k tak výraznému propadu.
Ranou z milosti bylo snížení ratingu, po kterém během čtvrtku a pátku titul propadl na trhu RM-SYSTÉM k historickému minimu 867 Kč. Odpověď na otázku, kde propad nalezne definitivně dno, zatím zůstala nezodpovězená.
Boj o Zentivu
Když dva se perou, třetí se směje, tak lze popsat obchodování s akciemi Zentivy. Souboj PPF a Sanofi, tedy dvou největších akcionářů, má zatím jediného vítěze a tím je posilující kurz akcie, kterému v uplynulém týdnu pomohla protinabídka převzetí za 1 050 Kč, kterým Sanofi reagovala na nabídku ze strany PPF v hodnotě 950 Kč. Kurz akcie v pátek zavíral na 1 113 Kč.
NWR na maximech
Naopak silný nárůst zaznamenal titul NWR. Akcie posílila až na 618 Kč. Jedním z důvodů jsou rekordní ceny uhlí na světových trzích a rovněž zařazení titulu do indexu pražské burzy. Titul mohl být dokupován do portfolií některých fondů, kopírujících index pražské burzy na úkor ostatních společností, jimž váha v bázi indexu naopak poklesne.
Investiční certifikáty na RM-S
Zajímavě se vyvíjí obchodování s investičními certifikáty na trhu RM-SYSTÉM. Zde se obchoduje například indexový certifikát Index PX nebo bonusový certifikát na index DJ EuroStoxx 50. Pátečního silného propadu napříč trhem využili investoři k nákupům a zobchodovali rekordní objem těchto strukturovaných instrumentů, které jsou pro mnohé konzervativní investory náhražkou akciových podílových fondů. Certifikáty jsou technicky obchodovány stejně jako akcie a jsou zařazený rovněž v prémiovém segmentu EasyClick s poplatkem 0,29% z objemu obchodu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.