« Zpět

Pražská burza v souladu s Evropou dál padala, zatěží byly banky

| 5. října 2011 - 11:19 | Zprávy | Podílové fondy

Praha 4. října (ČTK) - Pražská burza dnes dále prohloubila pondělní ztráty. Hlavní index PX skončil níže o 2,88 procenta na 891,2 bodu. Kromě tabákové společnosti Philip Morris oslabily všechny emise, zátěží byly zejména banky. Dvouciferný pokles zaznamenaly akcie developera Orco a technologické společnosti KIT digital. 

Praha 4. října (ČTK) - Pražská burza dále prohloubila pondělní ztráty. Hlavní index PX skončil níže o 2,88 procenta na 891,2 bodu. Kromě tabákové společnosti Philip Morris oslabily všechny emise, zátěží byly zejména banky. Dvouciferný pokles zaznamenaly akcie developera Orco a technologické společnosti KIT digital. Pokles indexu alespoň částečně brzdily jen mírné ztráty velkých emisí - telekomunikačního operátora Telefoniky ČR a energetické společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.
Podle analytiků zůstává hlavním tématem hrozba krachu Řecka a jeho dopad na evropský finanční sektor. "Dnes se k nim navíc přidaly zprávy o problémech s likviditou bankovní skupiny Dexia, za niž se postavily vlády Belgie, Francie a Lucemburska, a odstoupení od celoročního cíle zisku před zdaněním u německé Deutsche Bank. To výrazně umocnilo nervozitu trhů," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Logicky tak největší měrou k dnešním propadům přispěli bankovní zástupci. Erste Bank odepsala 6,42 procenta na 421,10 Kč a Komerční banka 4,10 procenta na 3300 korun.

Nejvýrazněji, a to o 15,08 procenta na 86 korun, zlevnily cenné papíry developera Orco. Technologická společnost KIT digital klesla o více než deset procent na 140,50 Kč a mediální CME o 9,19 procenta na 125,50 Kč. Přes čtyři procenta si pohoršily akcie sítě autobazarů AAA Auto a pojišťovny VIG.

Ze zástupců energetického sektoru si nejhůře vedla NWR, která odepsala čtyři procenta na 121,90 Kč. ČEZ za podprůměrného objemu oslabil na 695 korun za akcii a končil se ztrátou 1,35 procenta.

Obchodní aktivita investorů byla podprůměrná, což jen svědčí o přetrvávajícím nezájmu větších zahraničních účtů, podotkl Kohout. Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes přesáhl jednu miliardu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.