« Zpět

Pražská burza se přidala k evropským trhům a posílila přes 2 pct

| 16. září 2011 - 9:23 | Zprávy | Podílové fondy

Praha 15. září (ČTK) - Pražská burza se dnes připojila k růstu na evropských trzích a odpoutala se od dvouletého minima. Závěrečný hlavní index PX stoupl o 2,35 procenta na 967,50 bodu, tažen vzhůru zejména růstem akcií bank, mediální skupiny CME a těžařské firmy NWR. 

Praha 15. září (ČTK) - Pražská burza se dnes připojila k růstu na evropských trzích a odpoutala se od dvouletého minima. Závěrečný hlavní index PX stoupl o 2,35 procenta na 967,50 bodu, tažen vzhůru zejména růstem akcií bank, mediální skupiny CME a těžařské firmy NWR. Oslabily pouze akcie tabákového gigantu Philip Morris a výrazně i technologické firmy KIT digital.
"Hlavním hybatelem byly výrazné zisky obou bankovních titulů, dařilo se však i akciím NWR či CME," popsal Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Akcie CME získaly 5,58 procenta na 187 korun, akcie NWR stouply o 3,55 procenta na 154,80 Kč. Komerční banka posílila o 5,17 procenta na 3355 korun a Erste Group Bank o 3,89 procenta na 510,10 koruny.

Po celý den naopak po překvapivé výměně generálního ředitele mírně ztrácely akcie ČEZ, které však nakonec uzavřely beze změny na úrovni 767 korun, podotkl Adamkovič. Martin Roman dnes odstoupil z funkcí generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ. Nahradil ho Daniel Beneš, který byl dosud výkonným ředitelem společnosti. Do nové funkce jej zvolilo představenstvo firmy. Roman se stal novým předsedou dozorčí rady společnosti.

Výrazný propad dnes postihl technologický titul KIT digital, a to o 6,50 procenta na 169,15 koruny. Pavel Šlechta z Fio banky uvedl, že firma KIT digital nabídne investorům 3,2 milionu akcií po 9,50 USD (zhruba 167 Kč) za akcii. Společnost plánuje použít získané prostředky na splacení dluhu.

Menší ztrátu 0,29 procenta na 10.769 korun měly ještě akcie Philip Morris ČR.

Evropské akciové indexy dnes rostly třetí den po sobě. Obavy z návratu finanční krize mírnila Evropská centrální banka (ECB), která ve spolupráci s dalšími předními centrálními bankami světa poskytne evropským bankám dolarovou likviditu až do konce roku.

"Právě obavy z odříznutí evropských bank od financování v USA tížily finanční sektor v minulých dnech. Proti trendu dnes směřovaly akcie švýcarské banky UBS, která oznámila, že neautorizovaný obchod londýnského makléře ji mohl připravit až o dvě miliardy dolarů," podotkl Adamkovič. Index bankovního sektoru podle něj přesto rostl o zřídka vídaných sedm procent, sekundovaly mu pojišťovny se šesti procenty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.