« Zpět

Pražská burza kvůli pesimismu na trzích klesla o 1,7 procenta

| 16. listopadu 2011 - 11:20 | Zprávy | Podílové fondy

Praha 15. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes opět oslabila, hlavní index PX spadl o 1,69 procenta na 892 bodů. Kvůli obavám z vývoje evropské dluhové krize oslabily všechny tituly, výjimkou byl ČEZ. 

Praha 15. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes opět oslabila, hlavní index PX spadl o 1,69 procenta na 892 bodů. Kvůli obavám z vývoje evropské dluhové krize oslabily všechny tituly, výjimkou byl ČEZ. Nejvíc zlevnily akcie bankovních titulů, zejména rakouské Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy.
"Hlavním důvodem byla opět rostoucí nervozita na dluhopisových trzích. Především výnosy italských, ale nově i francouzských dluhopisů letěly strmě vzhůru a braly sebou i náklady pojištění solventnosti ostatních evropských zemí," uvedl makléř Patria Finance Josef Kohout.

Akcie Erste Group bank ztratily 4,50 procenta na 361 korun, Komerční banka přišla o 2,69 procenta na 3075 korun. Nedařilo se ani pojišťovací skupině VIG, přišla o 3,5 procenta na 704 korun.

Skupina dnes oznámila hospodářské výsledky, ty přitom byly v souladu s očekáváním. Firma hospodařila ve třetím čtvrtletí s hrubým ziskem 131,9 milionu eur (asi čtyři miliardy Kč), což je meziroční nárůst o osm procent. Pojišťovna prý dál trvá na původním výhledu, že celoroční zisk zvýší o deset procent. Výhled ale prý garantovat nemůže. Akcie VIG tak podle analytika Komerční banky Josefa Němého doplatily hlavně na komentář o možném nedosažení celoročního cíle.

Růstovou sérii dnes přerušily akcie technologické KIT digital, které nakonec ztratily přes tři procenta na 219,70 Kč, a korekcí prošly i další tituly na pražské burze.

Jedinou výjimkou byl dnes ČEZ, který si připsal mírný zisk 0,22 procenta na 759,80 koruny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.