« Zpět

Pražská burza klesla třetí den v řadě, dolů ji táhla Erste Bank

| 18. listopadu 2011 - 11:13 | Zprávy | Podílové fondy

Praha 16. listopadu (ČTK) - Pražský akciový trh dnes již třetí den v řadě oslabil. Hlavní index PX skončil níže o 0,63 procenta na 886,4 bodu. Burzu táhly dolů především akcie Erste Bank, které spadly o více než tři procenta, vyplývá z výsledků burzy. 

Praha 16. listopadu (ČTK) - Pražský akciový trh již třetí den v řadě oslabil. Hlavní index PX skončil níže o 0,63 procenta na 886,4 bodu. Burzu táhly dolů především akcie Erste Bank, které spadly o více než tři procenta, vyplývá z výsledků burzy.
Podle Martina Olivy z Patria Direct český trh zvolil podobný směr jako většina západoevropských burz, kterou tíží absence dalšího politického souladu ohledně zamezení šíření dluhové krize. "Nervozitu na trhu nadále vyvolávají zejména obavy o osud Itálie a Španělska. Zatímco hodnota italských dluhopisů rostla, ty španělské se vydaly opačným směrem," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V Praze se nedařilo především akciím Erste Bank, které zakončily obchodování o 3,46 procenta níže na 348,50 Kč. To bylo podle Adamkoviče částečně dáno dorovnáním úterního poklesu na vídeňském trhu. Cenné papíry dalšího bankovního titulu, Komerční banky, skončily v zisku dvou desetin procenta na 3081 Kč.

Ze zbylých dvou velkých emisí si energetická ČEZ pohoršila o 0,17 procenta na 758,50 Kč a akcie telekomunikačního operátora Telefóniky ČR stagnovaly na 392 korunách.

Negativně na index působily také akcie mediální společnosti CME, které ztratily 2,11 procenta na 186 Kč. Pojišťovna VIG si pohoršila o 1,56 procenta na 693 korun.

O téměř procento a půl na 134,70 Kč oslabila těžební NWR, jejíž akcie podle Adamkoviče reagovaly na ráno zveřejněné hospodářské výsledky. Ty na úrovni čistého zisku zaostaly za očekáváními.

Nejvíce se dařilo technologické firmě KIT Digital. Její cenné papíry zpevnily téměř o tři procenta na 226,20 Kč a seanci tak uzavřely poblíž osmiměsíčního maxima, poznamenal Adamkovič.

V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se odehrály transakce za více než 854 milionů korun, z toho s akciemi Komerční banky přes 340 milionů korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.