« Zpět

Pravidelné investování slouží k zajištění budoucích potřeb

| 10. října 2008 - 10:20 | Zprávy | Podílové fondy

Ptáte se sami sebe, zdali je nutné odkládat část svých příjmů do budoucna? Ptáte se někdy svého okolí, jestli tak opravdu činí? Většina z nás si uvědomuje, že pro uspokojení svých budoucích potřeb si musí část finančních prostředků odložit. Jen málokdo ale ví, jak tyto rezervy efektivně a bezpečně zhodnocovat.

Je zajímavé sledovat, proč vlastně obvykle vytváříme své finanční rezervy. Na základě svých příjmů nám nejprve rostou zůstatky na našich osobních účtech, občas něco zdědíme, případně vyhrajeme. Nejdříve se učíme využívat depozitní produkty, zpočátku na kratší dobu, později i na základě doporučení bank i delší termínované vklady. Postupně se také dostáváme k řízení vlastní rezervy, a to prostřednictvím kapitálových trhů. Investičních produktů k tomuto účelu banky a obchodníci s cennými papíry dnes nabízí velké množství. Někdy se však mylně domníváme, že je můžeme využít, jenom pokud disponujeme větším objemem peněz.

K tvorbě rezerv slouží více produktů

Jak je to ale s dlouhodobým vytvářením rezervy na budoucí výdaje s přímým využitím kapitálových trhů a bez počáteční nutnosti schraňovat hotové peníze? Na finančním trhu je řada produktů, které jsou určeny k vytváření budoucích finančních rezerv. Jistě jste již někdy byli osloveni některou z pojišťoven s nabídkou kapitálového či investičního životního pojištění, kterými můžete také krýt různá rizika a zajistit sebe i své blízké pro případ nenadálé události. Možná využíváte stavebního spoření pro vytvoření rezervy na své potřeby související s bydlením. A možná jste také účastníky doplňkového penzijního připojištění a odkládáte část finančních prostředků na pokrytí svých potřeb ve stáří.
Zmiňované produkty mají jeden společný prvek. Tím je jejich pravidelnost. Pokud se klient rozhodne využít některý z nich, aniž by o tom hlouběji přemýšlel, s železnou pravidelností posílá, nejčastěji měsíčně, roky a roky předem definovanou částku do daného produktu. Takovéto pravidelné „spoření“ je však limitováno možnostmi pro zhodnocení, a tak je možné využít i jiné než spořicí či pojišťovací produkty. Pokud pro tyto účely využijeme investiční produkty, hovoříme o „pravidelném investování“.

Co je pravidelné investování?

Pravidelné investování je nákup předem zvoleného finančního aktiva v pravidelných, např. měsíčních intervalech. Investované částky mohou být relativně malé, je nutné si předem namodelovat cílový investiční horizont a cílovou částku. Investor poté pravidelně nakupuje za stejnou částku různé počty jednotek zvoleného finančního aktiva, a to v souvislosti s jeho aktuálním oceněním na kapitálovém trhu. U podílových fondů se jedná o podílové listy, kdy jich v případě růstu trhu nakupujeme méně, v případě poklesu trhu naopak více. V souvislosti s vývojem zvoleného trhu tedy nedochází k tzv. časování trhu, naopak při pravidelném investování klient nakupuje za různé ceny/kurzy, a tím v čase snižuje výkyvy celé investice.
Velmi zjednodušeně lze tedy říci: Když jsou trhy dole, investor nakupuje za nízké ceny, když jsou trhy nahoře, pořizuje si méně jednotek daného aktiva - a naopak. Dochází tak k průměrování cen a je možné se tak na dlouhodobých trendech pohybovat s omezením výkyvů zvoleného trhu.

Výběr vhodných produktů

Pro pravidelné investice lze využít nabídky podílových fondů. Pochopitelně, že zde platí stejná pravidla pro výběr fondu jako u investic jednorázových: zvolený investiční horizont, akceptace odpovídající úrovně rizika a případné vymezení investičního prostoru. Je možné postupně nakupovat např. balancované fondy, jejichž investiční strategie musí odpovídat výše zmiňovaným podmínkám. Nebo lze postupně nakupovat portfolio podílových fondů dle zvolené strategie. Mělo by platit, že čím je investor blíže k cílenému investičnímu horizontu, tím by jeho portfolio mělo být konzervativnější.
Jednou ze speciálních kategorií pro dlouhodobé pravidelné investování jsou „fondy životního cyklu“, které mají jasně definované cílové investiční horizonty (např. rok 2020). Tím se jejich výběr stává velmi jednoduchým. Jejich specifikem je, že portfolio manažer fondu životního cyklu sám aktivně mění podíl akciové složky a složky instrumentů s pevným výnosem. Čím je fond dále od zvoleného data, tím je v portfoliu více akciových titulů. Na konci investice pak investiční strategie obvykle končí v konzervativních instrumentech peněžního trhu.

K čemu lze pravidelné investování využít

Pro pravidelné investování je možné najít celou řadu motivů. Vždy se jedná o středně- nebo dlouhodobé cíle, kterých je v životním cyklu každého investora celá řada. Jedním z motivů pravidelného investování je vytváření peněžní rezervy pro start potomka do dospělého života, na krytí potřeb týkajících se univerzitního studia, nebo třeba pro řešení otázky související s bydlením. Takový investiční horizont je 18 let (od narození do plnoletosti). Dalším obvyklým motivem je krytí svých potřeb v penzijním věku. Produkty kapitálového trhu jsou pak doplňkem ke standardnímu penzijnímu připojištění. Zde jsou investiční horizonty opět spíše dlouhodobé.
Řada správců nabízí pro své investory i elektronické (webové) kalkulátory, které umožňují modelovat cílovou částku, čas a pravidelnou platbu nutnou pro její naplnění.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.