« Zpět

Povodně vyplaví obligace

| 2. července 2009 - 11:34 | Zprávy | Podílové fondy

Ani dvě emise státních dluhopisů krátce po sobě by neměly snížit ochotu lidí je kupovat. České domácnosti letos mohou dostat hned dvojnásobnou šanci investovat své peníze do stabilních cenných papírů. Ministerstvo financí totiž v letošním roce zřejmě vydá hned dvě emise státních dluhopisů pro občany.

Ani dvě emise státních dluhopisů krátce po sobě by neměly snížit ochotu lidí je kupovat.
České domácnosti letos mohou dostat hned dvojnásobnou šanci investovat své peníze do stabilních cenných papírů. Ministerstvo financí totiž v letošním roce zřejmě vydá hned dvě emise státních dluhopisů pro občany.

Z jedné emise by český stát chtěl hradit část schodku státního rozpočtu a ze druhé škody způsobené letošními povodněmi. Dluhopisy by však na sobě podle ministerstva neměly kanibalizovat. „Pro případné povodňové dluhopisy se bavíme o jednotkách miliard, to by nemělo snížit zájem o listopadové dluhopisy,“ řekl LN ministr financí Eduard Janota. Dostatečné množství finančních prostředků mezi lidmi na úspěšný úpis obou emisí potvrzují i analytici. První naplánovaná emise státních dluhopisů by měla být vydána v listopadu v objemu zhruba pět až deset miliard. Škody po povodních zatím ještě nejsou zcela vyčísleny, ale v současnosti se odhadují na více než pět miliard.

Vzhledem k tomu, že povodňové ztráty by neměly být kryty z případných dluhopisů v plné výši, dá se spekulovat, že celková výše obou emisí se bude pohybovat kolem 13 miliard korun. Pokud se vezme v úvahu, kolik prostředků mají české domácnosti k dispozici v hotovosti, na neúročených účtech a některých termínovaných vkladech, mohly by být ochotny investovat takové množství peněz. „Čistě teoreticky by neměl být problém obě emise upsat, aniž by tím vznikly problémy jinde v ekonomice,“ řekl Petr Sklenář, analytik makléřské firmy Atlantik FT. Upozornil však, že zájem o dluhopisy bude záležet i na konkrétních podmínkách emisí. Ty však zatím nebyly zveřejněny.

„Zhruba do jednoho měsíce se rozhodne, zda k získání potřebných peněz na obnovu po letošních povodních použijeme i dluhopisy,“ řekl Janota. Právě měsíc totiž podle něj bude trvat, než se zpracuje strategie obnovy, která bude zároveň definovat částku potřebných financí. Pokud by se česká vláda skutečně rozhodla vydat povodňové dluhopisy, rozhodně nebude s jejich uvedením na trh otálet. „Emise by mohla proběhnout velmi rychle. Od rozhodnutí by vydání dluhopisů mohlo trvat jeden až dva týdny,“ řekl Janota. Čas je totiž při vydávání podobných cenných papírů klíčový. „Čím dřív bude ta emise vydána, tím větší má šanci na úspěch,“ řekl Sklenář. Čím více času od povodní uběhne, tím těžší bude v lidech vzbuzovat soucit a zvyšovat šanci na úspěšný úpis emise.

Ministerstvo chce odstraňováním povodňových škod financovat zhruba 800 milionů korun neutracených prostředků, které zbyly po povodních v roce 2006. Zároveň uvažuje o úvěru například u Evropské investiční banky nebo o využití peněz z privatizačního účtu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.