« Zpět

Pojišťovna VIG zvýšila čtvrtletní zisk na 132 milionů eur

| 16. listopadu 2011 - 11:20 | Zprávy | Podílové fondy

Vídeň 15. listopadu (ČTK) - Rakouský pojišťovací ústav Vienna Insurance Group (VIG) hospodařil ve třetím čtvrtletí s hrubým ziskem 131,9 milionu eur (asi čtyři miliardy Kč), což je meziroční nárůst o osm procent. Růst je trochu lepší, než se čekalo a pojišťovna dál trvá na původním výhledu, že celoroční zisk zvýší o deset procent. 

Vídeň 15. listopadu (ČTK) - Rakouský pojišťovací ústav Vienna Insurance Group (VIG) hospodařil ve třetím čtvrtletí s hrubým ziskem 131,9 milionu eur (asi čtyři miliardy Kč), což je meziroční nárůst o osm procent. Růst je trochu lepší, než se čekalo a pojišťovna dál trvá na původním výhledu, že celoroční zisk zvýší o deset procent. Výhled ale prý garantovat nemůže. Na českém trhu VIG zvýšila příjmy hlavně z životního pojištění.
"Výhled nerušíme, nemohu jej ale zaručit," řekl agentuře Reuters generální ředitel pojišťovny Günter Geyer. Velkou neznámou jsou podle něj především dopady přetrvávající dluhové krize v eurozóně a s tím související potíže bank. Analytici v průměru očekávali, že pojišťovna ve čtvrtletí zvýší zisk na 131 milionů eur.

Za první tři čtvrtletí pojišťovna hrubý zisk meziročně zvýšila o 9,6 procenta na 414,1 milionu eur (asi 10,7 miliardy Kč). Během tohoto období odepsala polovinu hodnoty řeckých státních dluhopisů, v případě italských dluhopisů jejich hodnotu snížila o deset procent.

Celková výše investic, které má pojišťovna v portugalských, irských, italských, řeckých a španělských dluhopisech, v současné době činí asi 93 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy Kč). To je asi 0,3 procenta investičního portfolia skupiny. Uvedených pět zemí, které se v angličtině podle prvních písmen označují jako PIIGS, patří v rámci eurozóny k nejzadluženějším a v současné době i k nejrizikovějším.

VIG se zaměřuje na růst hlavně v zemích střední a východní Evropy, tedy na region, v němž leží i Česká republika. V této části Evropy už dosahuje i většího zisku než doma v Rakousku.

Celkové předepsané pojistné v České republice za tři čtvrtletí meziročně vzrostlo o 8,9 procenta na 1,4 miliardy eur (asi 36 miliard Kč). V segmentu neživotního pojištění objem předepsaného pojistného vzrostl o 2,9 procenta na 781,6 milionu eur (asi 20,1 miliardy Kč), v segmentu životního pojištění nárůst činil 17,4 procenta na 623,4 milionu eur (přes 16 miliard Kč).

VIG v Česku vlastní pojišťovnu Kooperativa, Českou podnikatelskou pojišťovnu, dále Pojišťovnu České spořitelny a zajišťovnu VIG Re.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.