« Zpět

Podílové fondy – je důvod k optimismu?

| 11. června 2009 - 12:09 | Zprávy | Podílové fondy

Úprk investorů z podílových fondů peněžního trhu a z dluhopisových fondů opadá. Fondy tak možná už brzy zase po dlouhé době zažijí příliv peněz i klientů. Podílové fondy se musejí po celou dobu trvání finanční krize potýkat nejen spoklesem hodnoty aktiv ve svém portfoliu, ale především súbytkem majetku, který mají ve správě.

Úprk investorů z podílových fondů peněžního trhu a z dluhopisových fondů opadá. Fondy tak možná už brzy zase po dlouhé době zažijí příliv peněz i klientů.
Podílové fondy se musejí po celou dobu trvání finanční krize potýkat nejen spoklesem hodnoty aktiv ve svém portfoliu, ale především súbytkem majetku, který mají ve správě. Obzvláště citliví na výkyvy trhu a velké propady jsou konzervativní investoři. Je tedy zřejmé, že nejvíce peníze stahují investoři z fondů peněžního trhu a následně z dluhopisových fondů . Statistiky Asociace pro kapitálový trh tuto skutečnost jasně potvrzují.
Za prvních pět měsíců letošního roku odteklo zfondů evidovaných ve statistikách AKAT ČR 16,8 miliardy korun, přičemž na peněžní trh připadala více jak polovina těchto odkupů, konkrétně 10,7 miliardy korun. Když kčíslům připočítáme také hodnoty z loňského roku, zjistíme, že se manažeři podílových fondů museli smířit se zpětným odkupem podílových listů od svých klientů vúhrnné výši přes 81 miliard korun, znichž více jak 50 miliard připadá na fondy peněžního trhu.
Vývoj zpětných odkupů a prodejů podílových fondů peněžního trhu odráží nejen negativní sentiment klientů, ale může naznačit také zpětný obrat kpozitivnímu sentimentu, a tedy zvýšení důvěry investorů vkapitálové trhy. Nejmarkantnější změnu zaznamenávají právě fondy peněžního trhu, u kterých je vidět evidentní trvalý pokles zpětných odkupů až na jednu čtvrtinu vkvětnu oproti lednovému výsledku (Graf. 1). Pokles odlivu je patrný také u dluhopisových fondů. Jedině u akciových fondů nelze na první pohled vysledovat nějaký trend.
Pokud si zobrazíme vývoj čistých prodejů (Graf 2), je celkový trend trhu patrný na první pohled. U všech druhů podkladových aktiv se čisté prodeje buď rychle zpomalují propad, nebo se postupně zvyšují a je velmi pravděpodobné, že příště již budeme psát o jejich kladných hodnotách. Pouze čisté prodeje akciových fondů se drží trvale vkladných hodnotách a vměsíci květnu překonaly hranici 100 milionů korun.
Je evidentní, že podílové fondy se dostávají znejhoršího. Důvodů ke změně nálady investorů je mnoho. Tím hlavním motorem jsou vysoké nárůsty indexů, kdy některé akciové podílové fondy vykázaly růst i několik desítek procent. Například můžeme jmenovat ISČS Sporotrend a jeho výnos téměř 75 % za poslední tři měsíce, ISČS Top Stocks 57,5 % za stejné období či Raiffeisen Český akciový fond více jak 48 %. Některá média hovoří již o náznacích oživení ekonomiky, přičemž tyto pozitivní hlasy přicházejí především ze Spojených států. Tato prohlášení ještě více povzbuzují investory, kteří si doposud jen lízali rány a touží po návratu svých minulých zisků. Ekonomové a analytici jsou však ostražití a nedávají průchod předčasnému optimismu
Zatím se totiž ještě zdaleka nedá mluvit o definitivnímoživení ekonomiky. Koživení ekonomiky a kapitálových trhů dojde teprve tehdy, až se stabilizuje nemovitostní trh a u firem budou první náznaky růstu výnosů. A přestože býk na čas ovládl trhy, je pravděpodobné, že medvěd se opět vzpamatuje.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.