« Zpět

Peněžní fondy zasáhla vlna výběrů

| 29. října 2008 - 12:15 | Zprávy | Podílové fondy

Fondy peněžního trhu - bezpečná investice. Této poučce najednou přestává mnoho lidí věřit. I tyto fondy, kterým Češi svěřili asi sto miliard korun, totiž v posledních měsících prodělávají.

Mnoho fondů peněžního trhu prodělává. Češi z nich vybrali o rekordních 7,7 miliardy korun víc, než do nich vložili

Pokles jejich majetku o dvě nebo tři procenta najednou mnoho Čechů vylekal. Jen v říjnu z těchto fondů vybrali o 7,7 miliardy více, než do nich vložili.
To je o miliardu víc než za prvních devět měsíců tohoto roku. A podstatná část z rekordních více než deseti miliard, které lidé tento měsíc vybrali ze všech fondů.
Jen pro srovnání. Od ledna do září i přes turbulence na kapitálových trzích stáhli lidé ze všech fondů jedenáct miliard korun - tedy skoro stejně jako v "černém" říjnu.
Na špatné výsledky fondů peněžního trhu dosud nebyl nikdo zvyklý.
Tento typ fondů, jež konzervativně investují do krátkodobých státních cenných papírů, se vždy držel alespoň mírně v plusu. To sice nestačilo ani na více než šestiprocentní inflaci, ale alespoň opticky vydělávaly.

Přehnané investice?

"Klienti, kteří nemají peníze rozložené a svěřili je jen jednomu fondu, který jim stabilně něco málo vydělával, teď logicky panikaří o to víc," říká Jan Barta, šéf ČSOB Investiční společnosti.
Podle fondového analytika Davida Urbánka ze společnosti Moneco peněžní fondy s vidinou vyšších zisků investovaly nejen do státních cenných papírů, ale i do firemních dluhopisů některých evropských firem - včetně bank. Právě bankovní dluhopisy však kvůli krizi teď výrazně ztrácejí.
"Žádná pravidla fondy samozřejmě neporušily. Nemusí investovat jen do státních dluhopisů. Když však někdo má i jen několik procent například v dluhopisech islandských bank, které prudce ztratily na hodnotě, projeví se to. Bylo to dost o náhodě," říká Urbánek.

Lidé odcházejí všude

Odchody klientů v současné době zažívají všechny fondy - nejen ty peněžní. Dohromady lidé v říjnu podle Asociace pro kapitálový trh vybrali o 10,2 miliardy korun více, než do nich vložili. Celkové číslo výběrů je ještě vyšší - přes dvanáct miliard.
Ztráty hlavně akciových fondů se totiž dál prohlubovaly. Nejvíce prodělal fond Sporotrend České spořitelny - přes třicet procent. Od začátku roku je v minusu o 66 procent. "Naše podílové fondy zaznamenaly v posledních dvou měsících pokles objemu spravovaných prostředků nad 10 miliard korun. To se týká jak toho, že lidé vybírali peníze, tak poklesu majetku na trzích. Přes dvě třetiny prostředků přitom klienti uložili zpět do bankovních vkladů České spořitelny," sdělil HN šéf největšího správce fondů v Česku - Investiční společnosti České spořitelny - Radek Urban.
Její fondy dohromady spravují kolem 60 miliard korun. Podle Urbana však odchody klientů zpomalují a čeká, že v nejbližší době se důvěra investorů obnoví.
Vše však bude záležet na situaci na mezibankovním trhu v Evropě a Spojených státech a na světových burzách.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.