« Zpět

Otázky a odpovědi o investování

| 31. března 2009 - 11:51 | Zprávy | Podílové fondy

Jak investovat do akcií? Ideální investice je pravidelná, každý měsíc menší nákup. I když plánujete jednorázovou investici, je dobré ji rozložit například do 3 až 6 měsíců a uložit několikrát stejnou částku. Jednou nakoupíte levně, podruhé dráž, cena p se zprůměruje. Je to lepší než nakoupit najednou a třeba draze.

Jak investovat do akcií?
Ideální investice je pravidelná, každý měsíc menší nákup. I když plánujete jednorázovou investici, je dobré ji rozložit například do 3 až 6 měsíců a uložit několikrát stejnou částku. Jednou nakoupíte levně, podruhé dráž, cena p se zprůměruje. Je to lepší než nakoupit najednou a třeba draze.
* Kolik peněz musím mít, abych mohl investovat?
Podílové fondy můžete kupovat i za 500 korun měsíčně. Pokud však nemáte alespoň tři miliony, zůstaňte u fondů. Teprve od tří milionů výše za část peněz přímo akcie jednotlivých firem.
* Jaké investiční nástroje jsou dobré na jeden až tři roky?
Na krátkou dobu jsou aktuálně zajímavé termínované nebo spořicí účty. Jsou pojištěné a výnosy jsou kolem 3 až 4 procent.
* Uvažuji o nákupu podílového fondu, který je veden v dolarech. Je to rozumné?
Ideální je nekupovat jen jeden produkt, nejlépe je investovat část peněz do dolaru, část do eura a koruny. Vyhnete se tak měnovému riziku - když jeden fond na převodu měn prodělá, druhý ztrátu vyrovná.
* Jaké poplatky se platí při nákupu podílových fondů?
Společnost si automaticky strhává poplatky při nákupu podílů a občas i při odkupu. U peněžního trhu jsou poplatky nižší, čím dynamičtěji fond investuje, tím je poplatek vyšší, bývá i 5 procent. Platí se i za správu fondu, to je však poplatek, který „nevidíte“, výnosy, které fond uvádí už jsou pro vás definitivní.
* V akciích jsem měl asi 600 tisíc korun, dnes už jsem přišel asi o 40 procent. Mám část prodat a z uvolněných peněz koupit nové akcie, které jsou teď levné?
Spekulování je nebezpečné. Záleží na tom, jaké máte akcie, jsou cenné papíry, které bych držel i v propadu a jiné, které bych obratem prodal. Neřešte to sám, poraďte se s analytikem.
* Musím ze zisku z výnosu fondů platit daně? A co když prodělám?
Pokud podíly nebo akcie prodáte do půl roku po jejich získání, musíte obchod uvést v daňovém přiznání. Pokud vyděláte, platíte ze zisku daň, pokud proděláte, neplatíte nic.
* Chystám se do USA a budu potřebovat americké dolary, mám je nakoupit hned, nebo počkat?
Nakupujte na několikrát. Podobně jako při investování tím omezíte riziko drahého nákupu ve špatnou chvíli. Vemte ale v úvahu i poplatky, které zaplatíte směnárně nebo bance.
Na vaše otázky odpovídal Vladimír Fichtner, finanční poradce a analytik

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.