« Zpět

Opakuje se rok 2008?

| 21. září 2011 - 9:40 | Zprávy | Podílové fondy

Očima analytika: Dnes zasedá nejmocnější centrální banka světa Federal Reserve. Svou dominanci dala světu opět pocítit minulý týden, kdy kolabující evropský bankovní systém zachraňovala zejména ona, když přes ECB bankám půjčovala dolary. Naposledy se v takovém stavu nedůvěry ocital evropský bankovní systém po krachu Lehman Brothers v roce 2008. 

Očima analytika: Dnes zasedá nejmocnější centrální banka světa Federal Reserve. Svou dominanci dala světu opět pocítit minulý týden, kdy kolabující evropský bankovní systém zachraňovala zejména ona, když přes ECB bankám půjčovala dolary.
Naposledy se v takovém stavu nedůvěry ocital evropský bankovní systém po krachu Lehman Brothers v roce 2008. Řada indicií bohužel ukazuje, že jsme v podobné situaci.
Dolar prudce posiluje, akcie bank jsou ve volném pádu a cena pojistek proti krachu bank i států (CDS) překonává rok 2008. Kromě tehdejších pochybných hypoték se problém rozšířil o státní dluhopisy. Jsme opět jen vlas od bankrotu celého systému.
Politici se od začátku mylně domnívali, že dluhový problém mohou vyřešit, a někteří v této iluzi žijí dodnes. Investoři však svoji důvěru v ně postupně ztrácejí. Zjišťují, že jediné, nad čím mají politici a centrální bankéři moc, je rozhodnout, kdo účet za několik desítek let žití nad poměry nakonec zaplatí. Budou to daňoví poplatníci, dlužníci nebo věřitelé? Majitelé akcií, dluhopisů, termínových vkladů, úspor v penzijních fondech nebo příjemci veřejných služeb?

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.