« Zpět

Objem peněz ve fondech s ustupující krizí roste

| 11. prosince 2009 - 11:09 | Zprávy | Podílové fondy

Objem peněz, které si Češi ukládají do podílových fondů, se s oživováním ekonomiky opět mírně zvyšuje. V příštím roce by měl majetek investorů ve fondech stoupnout o pět až deset procent,a to hlavně díky novým vkladům, odhaduje šéf Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš. Lidé se podle něj začínají po masivním úprku na přelomu loňského a letošního roku do fondů vracet. „Důvěra v podílové fondy se stabilizovala na úrovni, kdy je klienti opět vnímají jako alternativu k bankovním vkladům,“ říká Beneš.

Podílové fondy
majetek fondů vzroste podle odhadu šéfa akat za rok o desetinu s oživováním ekonomiky poroste zejména obliba akciových fondů
Objem peněz, které si Češi ukládají do podílových fondů, se s oživováním ekonomiky opět mírně zvyšuje. V příštím roce by měl majetek investorů ve fondech stoupnout o pět až deset procent,a to hlavně díky novým vkladům, odhaduje šéf Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš.
Lidé se podle něj začínají po masivním úprku na přelomu loňského a letošního roku do fondů vracet. „Důvěra v podílové fondy se stabilizovala na úrovni, kdy je klienti opět vnímají jako alternativu k bankovním vkladům,“ říká Beneš.
České domácnosti a instituce budou mít podle něj na konci roku ve fondech 232 miliard korun, což by bylo nejvíc od prvního čtvrtletí. Ve srovnání s koncem loňského roku, kdy už byla u podílových fondů cítit „krizová panika“, je to však stále o 12 miliard méně.
Analytik Broker Consulting Jan Lener považuje Benešův odhad nárůstu objemu peněz ve fondech do konce roku za mírně optimistický. „Toto číslo vychází mimo jiné z předpokladu, že akciové trhy nebudou na konci roku zažívat pozitivní vývoj, ale spíše stagnaci či lehkou korekci,“ říká. Příští rok ale může podle něj naopak přinést příjemné překvapení. „Díky novým penězům od investorů a také díky růstu podkladových aktiv lze očekávat v příštím roce až 15procentní nárůst majetku fondů,“ odhaduje Lener.
Zvýšení objemu majetku fondů ovšem Beneš připisuje hlavně tržnímu nárůstu jejich hodnoty, především díky prudkým vzestupům na akciových trzích. Není tedy příliš mnoho lidí, kteří dokázali „trefit dno“ začátkem roku a nakoupit podíly například v akciových fondech. Letošní růsty - třeba Sporotrend Investiční společnosti ČS zhodnotil letos vloženou korunu o 141 procent - tak spíše přispěly k umazání ztrát z předchozího období, než že by na nich investoři vydělali.
To potvrzuje i šéf ISČS Martin Burda: „Naše akciové fondy v průběhu roku nezaznamenaly významné přílivy ani odlivy prostředků. Dá se říci, že investoři situaci pouze sledovali, ať už trh klesal, nebo rostl.“
Lidé nyní mají zhruba 60 procent investovaných peněz ve fondech peněžního trhu a zajištěných fondech, jejichž obliba během krize stoupla. Podle Beneše se ale investoři budou nyní rozhodovat spíš pro rizikovější akciové fondy. V příštích letech navíc končí splatnost zajištěných fondů a na trh tak bude každým rokem vrženo zhruba 12 miliard korun.
Podílové fondy ale nebudou mít jednoduchou pozici, aby tyto peníze získaly od lidí zpět. Budou se o ně totiž muset poprat s bankovními vklady a především s připravovanými státními dluhopisy pro občany.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.