« Zpět

O čem s vámi v bance mluví a vy tomu nemusíte rozumět

| 26. května 2009 - 12:08 | Zprávy | Podílové fondy

Když se rozhodnete investovat, měli byste vědět, co znamenají alespoň základní pojmy. Poradci totiž automaticky předpokládají, že jste v obraze. Spoustu termínů už jste určitě někdy slyšeli a víte přibližně, o co jde. Když se však diverzifikace, likvidita a investiční horizont setkají v jedné větě, mohou leckomu v hlavě udělat pěkný guláš.

Slovníček

Diverzifikace – rozložení rizika. Ani ten nejlepší makléř nedokáže předpovědět, jaký budou mít cenné papíry výnos, proto se vyplatí investice rozložit tím, že nakoupíte více fondů, akcie, ale i dluhopisy, investujete ve více měnách, zemích či oborech. Ztrátu v jednom fondu pak vyváží zisk v jiném.

Fondy životního cyklu Druh podílových fondů na předem určenou dobu, do kterých dáváte pravidelně peníze, jejich složení je závislé na délce trvání. Vždy na počátku jdou peníze více do akcií, uprostřed cyklu se poměry dluhopisů a akcií vyváží, až přejdou do investic konzervativních. Těsně před koncem už dáváte peníze do fondů peněžního trhu. S menším výnosem hrajete už jen na jistotu.

Investiční dotazník Podle zákona vás musí všechny banky i investiční společnosti otestovat. Z testu určí, jaký typ investora jste. Jak má však dotazník přesně vypadat, už dáno není, můžete se tedy setkat s pěti, ale i 15 různě složitými otázkami. Pojišťovny tuto povinnost nemají, i když jejich prostřednictvím také investujete.

Investiční horizont Doba, na kterou plánujete investovat. Než si vyberete druh investice, měli byste mít jasno v tom, jak dlouho nebudete peníze potřebovat. Čím delší doba to je, tím můžete jít do většího rizika. Ke každému typu investice existuje doporučený investiční horizont. Ten ukazuje jakousi průměrnou dobu, po kterou trvá, aby trh překonal případný propad. Nejvíc času budete potřebovat na akciové fondy, doporučuje se pět let.

Likvidita Určuje, za jak dlouho je možné proměnit investici zpět na hotové peníze. Například běžný účet má vysokou likviditu, protože peníze z něj můžete vybrat hned. Naopak životní pojištění má nízkou likviditu, bez ztráty ho můžete vypovědět až za dlouhou dobu. U investic je to tak, že cenný papír sice můžete prodat kdykoli, ale s tím rizikem, že jeho momentální tržní hodnota bude nízká.

Portfolio Souhrn všech akcií, podílových listů ve fondech a ostatních cenných papírů, do kterých svoji investici rozložíte.

Zajištěný garantovaný fond U tohoto fondu máte jistotu, že i když nevydělá, dostanete zpátky alespoň peníze, které jste na počátku vložili. Na druhou stranu, fond investuje opatrně, a tudíž naděje na zisk není tak vysoká jako jinde.

Finanční deriváty Jejich hodnota je odvozena od něčeho jiného, například od akcie. Podstatou je forma termínového obchodu, dochází k určitému zpoždění mezi sjednáním obchodu a jeho plněním. Mají obvykle podobu smlouvy mezi dvěma stranami. Základní typy derivátů jsou forward, futures a opce.
* Opce – platíte za právo koupit nebo prodat něco (akcie, devizy, komodity) za předem stanovenou cenu.
* Futures – prodávající a kupující si předem domluví cenu, za kterou v budoucnosti uskuteční obchod
* Forward – stejné jako futures, ale neobchoduje se na burze

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.