« Zpět

Nevěřím, že jde o konec světa

| 18. září 2008 - 15:28 | Zprávy | Podílové fondy

Krize finančních trhů, která naplno vygradovala pádem giganta Lehman Brothers či obrovskými potížemi AIG, naplno zaměstnává správce podílových fondů. "Vyhledávám na spáleništi tituly, kterým se ještě může věřit," řekl HN Jiří Lengál, portfolio manažer fondu Sporotrend Investiční společnosti České spořitelny. 

Krize finančních trhů, která naplno vygradovala pádem giganta Lehman Brothers či obrovskými potížemi AIG, naplno zaměstnává správce podílových fondů. "Vyhledávám na spáleništi tituly, kterým se ještě může věřit," řekl HN Jiří Lengál, portfolio manažer fondu Sporotrend Investiční společnosti České spořitelny. Portfolio manažer musí nyní také pracovat na získávání peněz pro investory, kteří chtějí z fondu odejít. "Zatím to není tak špatné, ale nevíme dne ani hodiny," hodnotí situaci Lengál.

Přestože se trhy po záchranné akci AIG vydaly vzhůru, zůstává situace stále obtížná. "Nevíme, co se kde ve finančním sektoru může odehrát," říká Lengál. Neztrácí však naději. "Pořád se mi ale nechce věřit, že by měl být konec světa," dodává. Problémy na trhu podle něj budou přetrvávat, dokud na trhu budou prodejci, kteří jsou nuceni vyprodávat za jakoukoli cenu.

I za současné situace jde podle Lengála objevit na trhu tituly hodné investice. "Výprodeje v Rusku považujeme za přehnané," říká. Rusko podle něj nabízí lákavé investiční příležitosti. S ohledem na vývoj cen ropy zmiňuje společnosti Gazprom a Lukoil. Zajímavou příležitostí mohou být i akcie největší ruské banky Sberbank.

I na českém trhu existují podle Lengála tituly, které mají potenciál. I přes slabé výsledky za druhé čtvrtletí věří těžařské společnosti NWR.

Rozum podle něj zůstává stát nad vývojem jiných akcií na pražské burze. "Komerční banka je ojedinělá mezi bankovními tituly," pozastavuje se Lengál nad tím, jak banka odolává negativní náladě v celém sektoru.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.